Сръбският патриарх отслужи литургия срещу “българския окупатор”

Serbian Orthodox Patriarch Porfirije celebrates mass at the Gracanica monastery during the Vidovdan celebrations (Saint Vitus day) in Gracanica, Kosovo, 28 June 2023.

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

В Сурдулица днес се очаква да присъства и сръбският президент Александър Вучич.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон