Споразумение в ЕС Фон дер Лайен да оглави ЕК отново

Като част от споразумението, постигнато на срещата на върха в Брюксел, португалският бивш министър-председател Антонио Коща беше избран за ръководител на Европейския съвет, а естонският премиер Кая Калас - за следващ ръководител на външната политика на блока.

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение на срещата на върха за връщането на Урсула фон дер Лайен начело на влиятелната Европейска комисия, като същевременно назначиха министър-председателя на Естония Кая Калас за първи дипломат на блока.

Oфициалните представители на ЕС обявиха, че за следващите пет години ще бъдат разпределени най-важните институционални длъжности в блока, като бившият португалски министър-председател Антонио Коща ще оглави Европейския съвет, който обединява държавите членки.

И тримата кандидати са от центристкия алианс, който доминира в парламента на ЕС след изборите този месец, въпреки успехите на крайната десница, включително на италианката Джорджа Мелони, която оказа публична съпротива на споразумението за висшите длъжности.

Докато 62-годишният Коща автоматично ще наследи председателя на Съвета Шарл Мишел по-късно тази година, 65-годишната фон дер Лайен и 47-годишната Калас трябва да получат подкрепата на мнозинството в Европейския парламент, като се започне с гласуването за ръководител на Комисията през юли, което се очаква да бъде напрегнато.

Изпитана по време на първия си мандат от многобройни кризи - от пандемията Ковид до войната в Украйна, бившата германска министърка на отбраната Фон дер Лайен - ако бъде утвърдена - ще бъде изправена пред не по-малко трудни предизвикателства - от руската заплаха до изменението на климата и възходящия Китай

Окончателният състав не беше особено тайнствен, тъй като вътрешна група от лидери дни по-рано беше постигнала проектоспоразумение за тройката имена.

Споразумението разпределя постовете между дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен, Социалистите и демократите (С&Д) на Коста и центристката партия на Калас "Обнови Европа".

Очаква се депутатите да върнат Роберта Мецола от ЕНП на поста председател на Европейския парламент.

Но дори и центристите да са в силна позиция, дипломатите заявиха, че има малко желание за прокарване на споразумение без консенсус.

Унгарският националистически лидер Виктор Орбан я осъди като заговор, заявявайки, че "европейските гласоподаватели са били измамени", въпреки че неговата опозиция не беше достатъчна, за да провали споразумението, което се нуждаеше от подкрепата на 15 от 27-те лидери.

Лидерите изглеждаха по-загрижени да си осигурят подкрепата на Мелони, която нарече процеса на сключване на споразумението "сюрреалистичен" и обвини колегите си лидери, че действат като "олигарси".

Нейният аргумент беше, че успехът на изборите на нейната твърдодясна група на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), която ще бъде третата по големина сила в Европейския парламент, както и позицията на Италия като третата по големина икономика в блока, трябва да бъдат отразени в ръководството на ЕС. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон