Спешното прекратяване на огъня в Газа в центъра на срещата на Макрон и краля на Йордания

„Двамата държавни глави ще разгледат крайната необходимост от сключване, без допълнително забавяне, на споразумението за прекратяване на огъня в Газа."

Френският президент Еманюел Макрон ще приеме краля на Йордания Абдула II, за да обсъдят по-специално ситуацията в Газа и „изключителната спешност“ на прекратяването на огъня, съобщи АФП, цитирайки прессъобщение на френското президентство.

„Двамата държавни глави ще разгледат крайната необходимост от сключване, без допълнително забавяне, на споразумението за прекратяване на огъня в Газа, което най-накрая гарантира защитата на всички цивилни и масова доставка на спешна хуманитарна помощ“, се казва в изявлението.

По време на този обяд, на който ще присъстват първата дама Бриджит Макрон и кралица Рания, ще бъде обсъдена и „мащабната доставка на хуманитарна помощ за населението на Газа, в рамките на операциите за сътрудничество, които вече са в ход“.

Президентът Макрон и Абдула II „ще припомнят, че освобождаването на заложниците, включително двама наши сънародници, е абсолютен приоритет“, добавят от Елисейския дворец.

Еманюел Макрон прие Абдула II през февруари, като френският президент потвърди в края на тази среща, че „признаването на палестинска държава не е тема табу за Франция“. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон