Спалети: На елиминираната Италия й липсват енергичност и физика - СНИМКИ

Селекционерът на Италия Лучано Спалети каза, че отборът му трябва да направи значителни промени, след като Швейцария изхвърли шампиона от Евро 2024 с 2:0 в събота, предаде АФП.

Головете на Ремо Фройлер и Рубен Варгас донесоха на швейцарците първа победа над адзурите от 1993 г. насам, като победителите от Евро 2020 бяха напълно надиграни.

„Имаме нужда от играчи с по-добра физическа подготовка, когато мислиш, че можеш да играеш с твоето качество... но губиш сила, енергичност, съвсем естествено е, че трябва да промениш нещата“, каза Спалети пред репортери.

"Това, което се случи тази вечер, не се свеждаше до една-единствена причина... ако не правиш повече по отношение на темпото и интензивността, е трудно дори да се състезаваш равностойно.

„Бяхме под нивото по отношение на интензивността, тази вечер направих шест промени (в състава), защото исках да позволя на играчите да бъдат свежи, но темпото беше същото.“

Въпреки че каза, че на отбора му липсва скорост, Спалети пое отговорността за поражението.

„Не виня никого, искам да подчертая това“, каза 65-годишният треньор.

„Отговорността е моя, винаги съм на страната на играчите, благодаря им, че ме доведоха тук (на европейското първенство).“

Треньорът смята, че е "съвсем естествено" да се задават въпроси за бъдещето му начело на тима.

Той обаче се защити, като се позова на относителната си неопитност в работата, след като пое поста през август 2023 г., след изненадващата оставка на Роберто Манчини.

„Всички останали треньори имаха по 20 мача, някои имаха 30 преди Евро, аз имах само 10“, каза той.

"Отговорността е моя, аз избрах играчите. Разбира се, това е част от процес, в който трябва да опозная играчите."

Въпреки че разбърка своята колода карти срещу Швейцария, нищо от това, което Спалети опита, не излезе коз.

„След като изпробвах редица неща в хода на това преживяване, наистина разбрах, че трябва да променя нещата, убеден съм в това, трябва да променя нещата сега“, продължи треньорът.

„(Въпреки това) това не е толкова скандален резултат, колкото се опитвате да го нарисувате... днес бяхме под нивото, срещу Испания, но не и срещу Хърватия, успяхме да преминем през трудна група.

„Ние обаче не видяхме отбор, който да е дефиниран, по отношение на основите, основите, върху които всъщност можем да градим.“ I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон