София отпразнува 24 май

София отбеляза 24 май-Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност, с тържествено шествие от президентската институция до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", предаде репортер на БГНЕС.

В шествието се включиха президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър-председател Димитър Главчев, образователният министър Галин Цоков, както и представители на парламентарно представените партии, а церемонията започна с тържествен водосвет.

Държавният глава Румен Радев в своето слово подчерта, че достойнството на едно общество е свързано със знанието. „Само който знае цената на невежеството, може да се страхува от незнанието“, заяви президентът.

Служебният министър-председател Димитър Главчев припомни стихотворението „Върви народе възродени!“, с което подчерта, че по-водещо от светлия празник на писмеността и културата няма.

Образователният министър Галин Цоков заяви, че 24 май е най-българският, най-обединяващият и най-светлият празник.

Кметът на София Васил Терзиев пък се обърна към най-малките с призив. „Този ден е посветен на делото на светите братя Кирил и Методий. Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, тези които ни водят към знанието, което отваря пътя на неограничените възможности, обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието“, призова Васил Терзиев.

За прекрасната атмосфера пред библиотеката се погрижиха и малките дечица Елеонора и Мартин, които изпълниха стихотворението „Аз съм българче“.

На събитието присъстваха и футболистът Димитър Бербатов заедно с деца от своята фондация, бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, както и народни представители от всички парламентарно представени партии, които положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

Зрители на церемонията бяха стотиците граждани дошли да почетат светлия ден на българската култура и писменост. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон