Сирил Рамафоса беше преизбран за втори президентски мандат

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса беше преизбран за втори мандат, след като неговата партия Африкански национален конгрес /АНК/ състави безпрецедентно коалиционно правителство, предаде АФП.

Депутатите в Кейптаун гласуваха с огромно мнозинство за връщането на 71-годишния Рамафоса на поста за още пет години след парламентарните избори на 29 май, които не излъчиха категоричен победител.

Изборите миналия месец отбелязаха исторически обрат за Южна Африка, като сложиха край на три десетилетията на господство на Африканския национален конгрес на покойния Нелсън Мандела.

Партията, която водеше борбата за прекратяване на апартейда, спечели само 40% от гласовете и за първи път загуби абсолютното си мнозинство в парламента.

Сега тя сключи споразумение за съставяне на така нареченото правителство на националното единство.

Генералният секретар на АНК Фикиле Мбалула заяви, че широката коалиция обединява мнозинството от 18-те партии, спечелили представителство в 400-местното Национално събрание.

Сред тях са дясноцентристкият Демократичен алианс, националистическата Партия на свободата "Зулу" и други по-малки групи.

Рамафоса беше преизбран от колегите си депутати с 283 гласа при тайно гласуване.

Той отхвърли предизвикателството, отправено в последния момент от Джулиъс Малема, лидер на радикалната лява партия "Борци за икономическа свобода", чиято кандидатура получи 44 гласа.

Рамафоса ще положи клетва следващата седмица в Претория, а след това ще представи новия си кабинет. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон