Синодът избира трима кандидати за патриарх

Започва изборът на патриарх.

Днес Светият синод ще има заседание, след което ще бъдат излъчени трима кандидати за патриарх на Българската православна църква.

Според Устава на Българската православна църква кандидатите трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия поне 5 години и да имат правилни мисли за православната вяря и църковния ред. Патриаршеският избор ще се състои на 30 юни.

В сряда, служебното правителство одобри с постановление разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г. в размер на 450 000 лв., за Българската православна църква - Българска патриаршия. Средствата са за покриване на разходи по организацията и провеждането на IV Патриаршески избирателен църковен събор и тържествената интронизация на новия Светейши Български патриарх и Софийски митрополит.

БГНЕС припомня, че предстоятелят на Българската православна църква почина на 78-годишна възраст на 13 март. На 15 март тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". С литийно шествие тленните останки на нашия духовен баща бяха пренесени от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" до храм „Св. Неделя" с помощта на същия лафет, с който през август 1943 г. са пренесени тленните останки на Цар Борис III Обединител. Общественото мнение определя и патриарх Неофит като Обединител. Гробът на патриарх Неофит се намира в непосредствена близост до този на друг голям духовен водач на българите – Екзарх Йосиф I Български. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон