Симидът от нахутена мая – традиционна храна за България и РС Македония

Чужденците също харесват нашите баници, те са гастрономи и обичат да опитват различни вкусове. 

Единственото място, в което се съхранява тайната На вкусния симид, направен от нахунета мая, е Регионалният етнографски музей на открито „Етър“, предаде репортер на БГНЕС.

Майсторът на този хляб, който навремето е бил много разпространен по нашите земи, Татяна Петкова разказа, че той се е приготвял специално за панаири и празници.

„Традиционно за Музея на открито „Етър“ е симидът. Той се прави само тук и се замесва от нахутена мая“, заяви тя пред БГНЕС. Майстор Петкова обясни, че целият процес трае 24 часа от захващането на маята до приготвянето на готовия продукт: „Много е трудоемко“.

Нашите предци са използвали три вида маи, защото по онова време не е имало изкуствени набухватели, които в момента използваме в ежедневието. Освен нахута това са били квас и хмел. Но за симида е характерно, че се прави и от най-хубавото бяло брашно, каза още майстор Петкова.

Симидът е бил популярен не само у нас, оказва се, че в съседна Северна Македония той също се прави от нахут. „Неотдавна се състоя конференция на балканисти, на която представителят на РС Македония сподели, че и при тях правят симид от нахут, но в друга форма“, заяви майсторката.

При създаването си фурната на Музея на открито „Етър“ е правела само и единствено симид, но постепенно асортиментът се разширява с баници, гевреци и друг вид закуски.

Тайната на вкусните баници, които прави майстор Петкова, е в хубавите материали – сирене, яйца и масло, последната съставка придава уникален вкус, който я прави неотличима от домашните баници.

„С хубавите материали стават вкусни баници. Нашите ги печем в пещ на жар. Естествено влагаме и много любов. Когато се прави с любов и мерак, баницата става страхотна. Моята любима баница е витата“, заяви майстор Петкова.

По нейните наблюдения българинът обича класическата баница със сирене, но те предлагат също така с яйце и кашкавал, с ябълки и с тиква. Предложението варира съобразно сезона. За коледните празници и преди Нова година много популярни са баниците с тиква и с орехи. Последните са сиропирани и напомнят саралиите.

Чужденците също харесват нашите баници, те са гастрономи и обичат да опитват различни вкусове. 
През годините майстор Петкова е получавала много комплименти, но най-очарована е останала от една екскурзоводка от Израел. „След години тя се обади от там и каза, че й липсват нашите изделия. На човек му става приятно. Когато хората закусят и след това се върнат и благодарят, получаваш удовлетворение от работата си“, каза майстор Татяна Петкова. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон