Си Дзинпин призова за "съпротива срещу външни намеси“

Китайският президент Си Дзинпин призова за "съпротива срещу външната намеса" на срещата на върха в Астана, Казахстан.

"Трябва да се обединим, за да се противопоставим на външната намеса, да се подкрепяме твърдо, да се тревожим за проблемите си и да управляваме вътрешните спорове, като превърнем мира в наш приоритет", заяви той пред представители на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), в която влизат Индия, Иран и Русия, предаде АФП.

"Светът отново се намира на кръстопът. За ШОС е изключително важно да бъде на страната на справедливостта и правосъдието“, продължи Си.

Китайският лидер също така призова за "гарантиране на правото на развитие", "съвместно насърчаване на технологичните иновации" и "поддържане на стабилността и плавността на промишлените вериги и веригите за доставки". Той се застъпи за "постигането на общи цели за развитие".

Си Дзинпин пристигна в Казахстан на 2 юли на държавно посещение и за участие в тази регионална среща на върха в момент, когато Китай активизира дипломатическите си усилия в Централна Азия.

Постоянните членове на ШОС са Казахстан, Индия, Китай, Киргизстан, Пакистан, Русия, Таджикистан, Узбекистан и от миналата година - Иран. Общо те представляват половината от населението на света.

Днес организацията прие Беларус за свой десети член. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон