Шабан Мустафа заяви участие в Софийския маратон тази неделя

Шабан Мустафа – един от най-изтъкнатите български бегачи на дълги разстояния, заяви в последния момент участие в Wizz Air София маратон 2022. Рекордьорът в планинските бягания е в страхотна форма и регистрира няколко престижни класирания в челните тройки на супермаратонски бягания в Швейцария, след което спечели култовото изкачване на Витоша от НДК до Черни връх в края на август.

Така Шабан ще застане редом до африканската армада – седемте атлети от Кения, Мароко и Етиопия, които ще атакуват рекорда на трасето на софийския маратон от 2020 г., когато Радуан Нуини (Мар) пробяга 42.195 км за 2.13:02 ч. При дамите върховото постижение на маршрута е на Джебет Наом (Кен) - 2.28:38 ч., също от 2020 г. Мустафа е и единственият българин, който ще спори с елитните маратонци за първите 10 награди.

Междувременно, в София пристигат петима от т.нар. „улични треньори“, които по проекта „Състезания срещу расизма“ (RAREs – Race Against Racism Events) насърчават социалната интеграция на хората чрез спорта. Освен, че ще стартират по софийското трасе, италианците ще се включат в подготовката и организацията на маратона като доброволци. В идните дни те ще помагат в Състезателния офис при получаването на стартовите пакети и раздаването на номерата.

Престоят в София ще бъде много полезен и ценен за нас. Убеден съм, че укрепването на европейските ценности в спорта идва от подобни инициативи, които предлагат на младите хора от цяла Европа да се опознават и да комуникират чрез иновативни идеи и подходи“, смята Марко Пиетроджакоми, ръководител на проекта и представител на FIDAL.

Посредством „уличните треньори“ GeoLAB има за цел да насърчи социалната интеграция чрез бягане и спорт на обществени места, особено в урбанизирана среда. В градовете случаите на маргинализация са все по-чести сред младите хора, провокирани от преживяната по време на пандемията изолация. „Уличните треньори“ представляват отговор на уязвимостите и рисковите фактори, които могат да застрашат спокойствието и приобщаването на по-младите поколения. Заедно с FIDAL и Асоциация „Спорт за всички“, град Паредес (Португалия), „Atletski Klub Slijeme“ (Хърватия) и „Društvo Tek 4 mostov“ (Словения) те са част от проекта, съфинансиран от Европейската комисия.

По време на Софийския маратон ще включим „уличните треньори“, водени от Росея Моя в организационна подкрепа и анимационни дейности, плюс в срещи с известни шампиони и атлети от различни възрасти и социални групи“, твърди Даниел Дуков – спортен директор на Wizz Air София маратон и представител на Асоциация „Спорт за всички“.

Софийският маратон е тази неделя, 9 октомври, с начало в 9.30 ч. и отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Стартът и финалът са на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт на 2.2 км. Контролното време е 5 ч. и 30 минути.

Онлайн регистрацията приключи, но след крайния срок заявки се приемат в офиса на състезанието, който вече отвори врати в Княжеската градина до Орлов мост. Можете да си вземете стартовия пакет или да направите късна регистрация днес, петък от 9.30 до 19.00 ч., утре, събота от 9.30 до 20.00 ч. и в неделя сутринта от 7.00 до 9.00 ч. За масовия старт на 2.2 км няма нужда от регистрация, но ако желаете да участвате в томболата с награди от FiBank, трябва да си вземете стартов номер от офиса.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници. До момента са записани бегачи от 46 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо чужденците досега са над 800, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. В последната седмица се активизираха корпоративни заявки, те вече са над 30 и стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата „Света София“. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон