САЩ обявиха награда до 5 млн. долара за информация, водеща до арест на Ружа Игнатова

Прокуратурата, Федералното бюро за разследване на САЩ са работили съвместно по схема за източване на финансови средства с участието на Ружа Игнатова, предаде репортер на БГНЕС.

“За мен е привилегия и огромна отговорност да бъде достоен партньор на Федералното бюро за разследване на САЩ. Ние по закон и призвание сме общи партньори срещу беззаконието”, категоричен е и. ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов.

Предстои да бъде повдигнато задочно обвинение срещу Ружа Игнатова. Предстои процедура за конфискуване на незаконно придобитото имущество от нея”, поясни още Сарафов.

Обсъдено е и България да получи допълнителна подкрепа чрез увеличаване на мисията у нас с федерален агент, който да ни подпомага.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен заяви, че обявяват нова награда-до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до арест на Ружа Игнатова. “Игнатова се издирва за участие в една от най-машините финансови измами в света. Две седмици след като и е повдигнато обвинение през октомври 2017г. Игнатова избягва от България до Гърция. От тогава тя се укрива”, припомни посланикът на САЩ.

Той подчерта, че преди две години-през 2022г. тя бе добавена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани.

“САЩ цени високо партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност.

По-късно днес ще направим изявления с допълнителни подробности как гражданите могат да предоставят информация за Ружа Игнатова и да допринесат за нейното залавяне”, обяви още Кенет Мертен.

Пламен Тончев, шефът на ДАНС, припомни за дейността на Игнатова. “One coin" е собственост на госпожа Игнатова и представлява финансова измама на принципа на пирамида, с основна дейност в Близкия Изток”, припомни председателят на ДАНС. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон