САЩ решиха: Предоставят "Пейтриът" на Украйна

Съединените щати заявиха днес, че ще предоставят на Украйна усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да ѝ помогнат да се противопостави на непрестанните въздушни атаки на Москва. Системата е част от помощта в размер на 1,85 млрд. долара, представена успоредно с посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон - първото му пътуване извън страната след нахлуването на Русия през февруари.

Съобщението е значителна победа за Киев, който неведнъж е настоявал пред Вашингтон за системата "Пейтриът", и силен знак за подкрепата на САЩ за Украйна, която ще спомогне за засилване на отбраната на страната.

"Днешната помощ за първи път включва системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", способна да сваля крилати ракети, балистични ракети с малък обсег на действие и самолети със значително по-висок таван от предоставените преди това системи за противовъздушна отбрана", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Противовъздушната отбрана на Украйна изигра ключова роля в защитата на страната от удари и предотвратяването на възможността силите на Москва да установят контрол над небето. Но тъй като Русия се сблъсква с все по-големи неуспехи на земята, тя започна систематично да атакува критичната инфраструктура в Украйна с нападения, които прекъснаха електроснабдяването, водоснабдяването и отоплението на милиони хора.

Произведена от Raytheon, MIM-104 "Пейтриът" е зенитно-ракетна система (ЗРК), първоначално разработена за прехващане на високо летящи самолети. През 80-те години на ХХ в. тя е модифицирана, за да се фокусира върху новата заплаха от тактически балистични ракети, и се доказва срещу иракските "Скъдс" руско производство в първата война в Персийския залив - първият път, когато системата е използвана в бой.

Балистична противоракетна отбрана

Въпреки че Русия не е използвала много балистични ракети по време на войната си в Украйна, Вашингтон твърди, че Москва е обсъждала придобиването им от Иран.

"За разлика от другите западни системи, които са били предоставени на Украйна, "Пейтриът" има известни възможности за борба с балистични ракети (в зависимост от вида на използваната ракета)", заяви пред АФП Карл Мюлер, старши политолог в корпорация RAND. "Ако Русия се сдобие със значителен брой балистични ракети от Иран, както мнозина предричат, повечето други украински системи за противовъздушна отбрана няма да осигурят никаква защита срещу тях", добави той.

"Пейтриът" е доказала своята ефективност в Саудитска Арабия срещу балистични ракети с ирански дизайн, изстреляни от Йемен, а основният изпълнител Raytheon твърди, че системата е прихванала повече от 150 балистични ракети в бой от 2015 г. насам.

Когато Русия нахлу през февруари, противовъздушната отбрана на Украйна до голяма степен се състоеше от самолети и ЗРК от съветската епоха, които Киев използваше ефективно, за да лиши Москва от въздушно превъзходство. От началото на войната те бяха значително подсилени: Съединените щати предоставиха NASAMS, а Германия IRIS-T - две модерни системи, като в същото време беше дарено и по-старо оборудване като системите S-300 и HAWK и ракетите Stinger. Киев използва различни системи за борба с крилатите ракети на Москва и подобните на бомби безпилотни апарати Шахед-136, но модерните пускови установки и ракети на ЗРК, включително NASAMS, са крайно недостатъчни.

Целта на международните поддръжници на Украйна е да се изгради многослойна противовъздушна отбрана за страната, състояща се от системи на малка, средна и голяма височина, които могат да защитават от различни заплахи. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон