Само македонски и руски митрополити на Архиерейския събор на Сръбската православна църква

Архиерейският събор на Сръбската православна църква е най-висшата църковна законодателна и съдебна власт в СПЦ.

Сръбският патриарх Порфирий съобщи, че на днешната литургия в храма "Свети Сава" в Белград са били митрополитите от Санкт-Петербург Варсануфий, както и двама от РС Македония- митрополитите Петър и Тимотей.

На службата присъства и руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко.

Във вторник в Белград започна Архиерейския събор на Сръбската православна църква - най-висшата църковна законодателна и съдебна власт в СПЦ. В него участват всички епархийски архиереи, както и викарните епископи.

Засега СПЦ символично откриваше заседанията на събора в Печ, в Косово, но след това заседанията продължаваха в Белград.

Тази година обаче властите в Прищина забраниха на патриарх Порфирий и още седем владици да влязат на територията на Косово. Порфирий определи този акт като "грубо нарушение на правото му да се срещне с вярващите православни сърби в Косово". "Рано или късно вратите на Печката патриаршия ще се отворят за нас и не само за нас, а и за всички хора с добра воля“, каза по този повод сръбският патриарх.

В специална декларация Архиерейският събор на СПЦ сравни "правото на Сръбския патриарх да посещава Косово с това на Римския папа да влезе във Ватикана или на Англиканския архиепископ да посети Кентърбъри".

БГНЕС припомня, че в началото на месец април митрополит Кирил от Имврос и Тенедос, дясна ръка на вселенският патриарх Вартоломей, заяви, че "Сръбската православна църква е извършила престъпление и лъжливо признаване на църквата в Северна Македония по заповед на Руската църква“. Той разкритикува решението на СПЦ да издаде томос, с който предоставя автокефалност на църквата в Северна Македония.

„Това е срам за Църквата. Никоя стара патриаршия и стара автокефална църква не е правила това, което направи една нова патриаршия, вероятно най-ниската в йерархията. Порфирий Скопски направи това голямо престъпление – да даде автокефалност. На кого? На една църква, която за жалост 50 – 60 години (сърбите) я държаха в изолация, мъчеха я, обвиняваха я, клеветяха я. Накрая основаха нова църква, която да могат да контролират. И когато видяха накъде отиват нещата, сърбите се обвързаха с Руската православна църка и по нейно нареждане направиха това голямо престъпление – да дадат този лъжовен документ, който няма никаква същина, този лъжовен томос, който никой няма да признае. Никой, освен Русия“, добави митрополит Кирил. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон