Русия ще изпрати деца на летен лагер в Северна Корея

Съобщението последва подписването на споразумение за стратегическо партньорство между Русия и Северна Корея на 19 юни. Пхенян също така доставя на Москва боеприпаси, които да бъдат използвани в пълномащабната война срещу Украйна.

Русия планира да изпрати деца в севернокорейския летен лагер "Сондовон", заяви на 29 юни Григорий Гуров, ръководител на прокремълската младежка група "Движение на първите", цитиран от „Киев индипендънт“.

По думите на Гуров пътуването до севернокорейския лагер е планирано за края на юли. Русия ще изпрати групи от деца, които ще бъдат придружени от съветници, добави той.

"В момента планираме съвместни смени на лагера... Планираме обмен на деца", каза Гуров.

Той нарече Сондовон еквивалент на летния лагер "Артек" в окупирания от Русия украински полуостров Крим.

Европейският съюз наложи санкции на Артек по-рано през юни, като заяви, че Русия води там деца от окупираните територии на Украйна.

Руското окупационно правителство в Крим е включило украински деца в програми за превъзпитание в Артек в опит да им промие мозъците в съответствие с кремълската пропаганда.

Москва също така продължава да създава лагери за военно обучение на украински тийнейджъри в други окупирани от Русия територии.

Русия също така има уговорки за посещение в Китай и Виетнам през тази година и планира да подпише споразумения с младежки организации в други страни, каза Гуров. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон