Русе посрещна бюлетините за вота

Над 390 000 бюлетини пристигнаха за вота 2 в 1 в Русе и областта.

193 700 са предназначените бюлетини за изборите за Европейски парламент. Останалите 200 600 са за народни представители, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Бюлетините ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе, като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона във възможно най-кратки срокове, информира председателят на РИК - Русе Милена Хинкова.

В четвъртък се очаква да бъдат доставени и ролките за машинния вот от оправомощени лица директно от печатницата на БНБ.

Предвижда се всички осем общини от областта да получат бюлетините и ролките за машинния вот в петък. Всички материали ще бъдат разпределени по секциите на в събота от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.

Изборите на 9 юни в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които бяха доставени днес, подсигуряват напълно вота във всички секции.

По последни данни жителите на областта, имащи право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 198 917. Броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 425 души по-малко или общо 192 492 души. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон