Русе посреща бюлетините за вота

Бюлетините ще бъдат поставени под постоянна полицейска охрана.

Около 400 000 бюлетини ще пристигнат в Русе в сряда, предназначени за предстоящия в неделя 2 в 1 вот. Бюлетините ще бъдат доставени при засилени мерки за сигурност и посрещнати на място от представители на ръководството на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/.

Веднага след разтоварването бюлетините ще бъдат съхранявани в Областна администрация – Русе, като тяхната сигурност ще бъде обезпечена с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на общините от региона във възможно най-кратки срокове. Ролките за машинния вот ще бъдат доставени от директно от печатницата на БНБ в четвъртък.

Изборите на 9 юни в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена на бюлетина за вота, до който е допуснат. Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини. На практика бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват напълно вота във всички секции.

Според данни по предварителни списъци в област Русе имащите право да упражнят вота си на предсрочните избори за народни представители са 200 513. Броят на избирателите за евроизборите в региона е с 6 861 души по-малко или общо 193 652 души.

Всички материали ще бъдат разпределени по секциите на 8 юни от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата. | БГНЕС

 

Последвайте ни и в google news бутон