Радев: Нашите самозвани евроатлантици са страхливци

Кампанията сега се доминира от това, че самите политически партии губят доверието на избирателите - те сами са в една безизходица, която сами създадоха със своите коалиции, с нарушаването на всякакви обещания към гражданите, и с тази гавра с българската Конституция, каза още президентът.

Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства.

Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Когато ние префокусирахме вниманието на ЕС и европейските лидери към правата на човека и тяхното нарушаване, дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция. Така че наистина България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности в нашия регион, допълни Радев.

Категорично няма промяна в позицията на България, допълни Радев.

На въпрос дали той или премиерът Димитър Главчев ще представлява България на срещата на НАТО, Радев коментира, че това решение се взима от МС. "Аз вече споделих каква ще бъде заявената от мен позиция, ако аз представлявам България. Това е екзистенциална среща на върха, на нея се взимат решения за войната и мира. Трябва, обаче, да се отчита и самата легитимност на МС - да не забравяме, че то е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от българските граждани - по-малко от 10%", каза Радев.

Всеки ден се вижда колебанието на българските граждани относно изборите, а то идва от неспособността на партиите да ги убедят да застанат зад някаква рационална кауза. Кампанията сега се доминира от това, че самите политически партии губят доверието на избирателите - те сами са в една безизходица, която сами създадоха със своите коалиции, с нарушаването на всякакви обещания към гражданите, и с тази гавра с българската Конституция, каза още президентът.

Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в едно предизвикателно време във всички аспекти. И от активността на хората зависи нашата сигурност, икономическо развитие, и др. Явно манипулацията се превръща в трайна черта в българската политика - виждаме как се преиначават и моите думи, а и цялата ситуация относно войната в Украйна, и участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна на всички нива, която все повече става явна. Това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация - и от ядрен Армагедон. И всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение. Аз категорично не съм заявявал никога, че България е решила да изплаща свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото така, както се и опитаха да отменят 3-ти март като национален празник. Иначе, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта. Така крият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далече от евроатлантическите и демократични ценности, и се опитват да прикрият тяхната липса, излагайки на риск и страната ни, и Европа. надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на тази война: първата - това е ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя, и втората - недопускане на директен сблъсък на войници на НАТО и Русия. С решението да се даде възможност за атака със западни оръжия в дълбочина в Русия, и с изплащането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези две червени линии вече са погазени. Нашите политици стават част от тези неадекватни действия с всички последствия, завърши Радев. I БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон