Путин заплаши да въоръжи страни, които могат да ударят западни цели

Путин предупреди, че западните военни доставки за Украйна са "много негативна стъпка", като заяви, че донорите "контролират" оръжията.

Руският президент Владимир Путин разкритикува доставянето от Запада на оръжия с голям обсег на действие в Украйна, като заяви, че Москва може да въоръжи други страни с подобни оръжия, за да атакува западни цели.

Коментарът - който Путин направи на рядка пресконференция с чуждестранни информационни агенции - дойде, след като няколко западни държави, включително Съединените щати, дадоха зелена светлина на Украйна да нанася удари по цели в Русия - ход, който Москва нарече сериозна грешка.

"Ако някой смята, че е възможно да доставя такива оръжия в зона на военни действия, за да атакува нашата територия и да ни създава проблеми, защо да нямаме право да доставяме оръжия от същия клас в региони по света, където ще има удари по чувствителни обекти на тези (западни) държави", каза Путин.

"Тоест отговорът може да бъде асиметричен. Ще помислим за това", каза той пред репортери.

Но 71-годишният водач на Кремъл отхвърли като "глупости" предположенията, че Русия планира да нападне членове на НАТО.

"Няма нужда да се търсят някакви наши имперски амбиции. Такива няма", каза той.

Путин предупреди, че западните военни доставки за Украйна са "много негативна стъпка", като заяви, че донорите "контролират" оръжията.

Руският лидер отправи особена критика към Германия, като заяви, че когато първите германски танкове "се появили на украинска земя, това предизвикало морален и етичен шок в Русия" заради наследството от Втората световна война.

Позовавайки се на германските власти, той заяви: "Когато те казват, че ще има повече ракети, които ще поразяват цели на руска територия, това окончателно разрушава руско-германските отношения."

Путин повтори пропагандата, че страната му "не е започнала войната срещу Украйна", като вместо това обвини прозападната революция през 2014 г.

"Всички мислят, че Русия е започнала войната в Украйна. Искам да подчертая, че никой на Запад, в Европа, не иска да си спомни как започна тази трагедия", каза Путин.

Той отказа да посочи броя на загубите на Русия на бойното поле в продължилия повече от две години конфликт, като каза само, че тези на Украйна са пет пъти по-големи.

"Мога да ви кажа, че по правило никой не говори за това", отвърна Путин на въпроса защо Русия все още не е оповестила цифрата.

"Ако говорим за невъзстановими загуби, съотношението е едно към пет", каза той.

Въпросът за военните жертви е изключително чувствителен в Русия, където всяка критика на конфликта е забранена, а за "разпространяване на невярна информация" за армията се предвижда максимална присъда от 15 години затвор.

На въпрос за убийството на видеожурналиста на АФП Арман Солдин в Украйна миналата година, вероятно в резултат на руски ракетен обстрел, Путин посочи, че Москва е готова да помогне за разследването.

"Ще направим всичко, което е по силите ни", каза той.

"Готови сме да свършим тази работа. Не знам как би могло да се извърши на практика, тъй като този човек загина в зона на военни действия".

Путин беше запитан и за това какво би означавала победата на бившия американски президент Доналд Тръмп или на действащия Джо Байдън за отношенията между САЩ и Русия - въпрос, който руският лидер отхвърли с рамене.

"В общи линии няма разлика", каза той.

Въпреки това той нарече неотдавнашните криминални обвинения на Тръмп за бизнес измами политически мотивирани, като заяви, че присъдата му "изгаря" идеята, че Вашингтон е водеща демокрация.

"За целия свят е очевидно, че преследването на Тръмп... е просто използване на съдебната система по време на вътрешнополитическа борба", каза Путин.

"Тяхното предполагаемо лидерство в сферата на демокрацията е изгорено до основи", добави руският лидер.

Тръмп е хвалил Путин като "умен човек".

Путин също така заяви, че Русия и Съединените щати са в "постоянен контакт" по отношение на евентуална размяна на затворници, при която ще бъде освободен хвърленият в затвора американски журналист Евън Гершкович, който беше арестуван по обвинения в шпионаж миналата година.

"Съответните служби в САЩ и Русия са в постоянен контакт помежду си и, разбира се, ще вземат решение само въз основа на реципрочност", каза Путин. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон