Путин: Срещата на ШОС ще насърчи многополюсния свят

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) ще призове за "справедлив многополюсен световен ред", заяви Владимир Путин - фраза, насочена срещу превъзходството на Съединените щати, което той осъжда.

ШОС се събира днес на среща на върха с участието на няколко държави, които са в обтегнати отношения със Запада, включително Китай и Русия, предаде АФП.

В заключителната си декларация държавите членки ще подчертаят своя "ангажимент за формиране на справедлив многополюсен световен ред, основан на централната роля на ООН, международното право и стремежа на суверенните държави към взаимноизгодно партньорство", обяви Путин при откриването на пленарната сесия в Астана, казахстанската столица.

За руския президент и китайския му колега Си Дзинпин, който също присъства на срещата на върха, този "многополюсен" свят е замислен като алтернатива на американската хегемония над световните дела, която те осъждат.

Путин, особено след нахлуването си в Украйна, активизира усилията си да обедини около тази идея държавите от Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

ШОС, която е създадена през 2001 г., но набира скорост през последните години, досега имаше 10 държави членки (Китай, Индия, Иран, Русия, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Пакистан и Таджикистан). Днес Беларус, основният съюзник на Русия, стана десетата страна.

"По силите ни е да съборим стените на еднополюсния свят, да нахраним хората, да сложим край на много от противоречията и конфликтите, причинени от социалното неравенство и недостига на храна и ресурси", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон