Путин ще посети Северна Корея на 18 и 19 юни

Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея на 18 юни на "приятелска" визита, съобщи Кремъл.

Посещението в най-отчуждената държава в света идва в момент, когато Путин търси муниции, за да продължи военната си кампания, започнала през февруари 2022 г., която хвърли Москва в безпрецедентна глобална изолация, предаде АФП.
То идва и девет месеца след като Путин прие севернокорейския лидер Ким Чен Ун на рядко чуждестранно пътуване в руския Далечен изток, където двамата се засипаха с похвали.
"На 18-19 юни президентът Владимир Путин ще отиде на приятелско държавно посещение в Севернокорейската демократична република", се казва в изявление на Кремъл. 
Москва съобщи, че след това Путин ще пътува до Виетнам.
Западните страни, Южна Корея и Киев обвиниха Пхенян, че изпраща оръжия на Москва за използване в Украйна, което е в нарушение на санкциите на ООН срещу Северна Корея.  
Вашингтон и Сеул твърдят, че в замяна на това Русия е предоставила на Пхенян техническа помощ за сателитната му програма и е изпратила помощи на държавата, изпитваща недостиг на храна. 
След началото на офанзивата в Украйна Путин намали броя на пътуванията в чужбина, но направи няколко високопоставени посещения в няколко ключови съюзници на Москва, като Китай. 
Пхенян рядко посреща чуждестранни гости, бидейки изолиран дипломатически и затворен в себе си още повече след пандемията от Ковид. 
Русия и Северна Корея, които имат малка сухоземна граница, имат исторически връзки, тъй като Съветският съюз помогна за основаването на малката държава след Корейската война през 50-те години на миналия век.
След разпадането на СССР Русия е една от малкото държави, които поддържат работни отношения с Пхенян.
През март Русия също така използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да прекрати наблюдението от страна на ООН на нарушенията на санкциите срещу Северна Корея - ход, който се разглежда като победа за Пхенян.   
И Русия, и Северна Корея отричат, че оръжията на Пхенян се използват в Украйна. 
Влиятелната сестра на Ким, Ким Йо Джон, обвини Сеул и Вашингтон миналия месец в "подвеждане на общественото мнение" по въпроса. 
Украйна обаче съобщава, че е открила севернокорейски снаряди на бойното поле. 
През май Южна Корея заяви, че северният ѝ съперник е изстрелял няколко балистични ракети с малък обсег, като според някои експерти това може да са тестове на оръжия, предназначени за използване срещу Украйна. 
Докато Кремъл и Пхенян публично задълбочават връзките си, отношенията на Москва с Южна Корея - поддръжник на Украйна - са изключително обтегнати. 
Сеул е основен износител на оръжие за Киев. Миналия месец президентът на страната Юн Сук Йол обеща да запази подкрепата си в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. 
Също така Южна Корея обяви отделни санкции срещу руски и севернокорейски лица и компании, за които се твърди, че търгуват с военни доставки. 
От своя страна по-рано тази година Русия задържа южнокорееца Бек Уон Сун по обвинения в шпионаж. Смята се, че той е първият южнокореец, задържан по обвинения в шпионаж в Русия от десетилетия насам. 
Според съобщения в медиите той може да е бил мисионер, който помага на севернокорейски работници в Русия да избягат от страната. | БГНЕС  

Последвайте ни и в google news бутон