Прощалната реч на Рюте

"Нидерландия е страхотна страна. Може да съм го казвал това веднъж или два пъти, или пък твърде много пъти, но това е така, защото го казвам с цялото си сърце."

С тези думи Марк Рюте се сбогува днес следобед след 14 години като министър-председател, в послание до нацията, което беше излъчено по радиото, телевизията и чрез предавания на живо.

"Тук няма война, вие можете да бъдете това, което сте, ние сме проспериращи. Имаме свободна и критична преса и независими съдии. Така че, да, това е готина страна."

В речта от около 12 минути Рюте направи равносметка за управлението си като премина от птичи поглед през върховете и спадовете на четирите му кабинета, които ръководи от 2010 г. до лятото на миналата, след като подаде оставка заради различия в коалиционната политика и по конкретно за това как да се процедира със статута на пристигащите мигранти.

Рюте не пропусна един скандал с детските надбавки и земетресенията в Грьонинген, които заради най-голямото находище на газ в Европа десетки къщи са опасни, други потенциално разрушени, а стотици домакинства все още се опитват да поправят покривите на единствените си домове.

Припомням, че след години на протести от природозащитни организации, местни и засегнати общини, последното все още редовно правителство на Марк Рюте затвори газовото хранилище и обеща, че страната има достатъчно ресурси, за да не се стига в бъдеще до газова криза.

"Много неща се объркаха там под моя отговорност и аз приемам това лично. Водил съм толкова много разговори с хора, които не се чувстват сигурни в собствените си домове. С родители, които са загубили всичко заради дълга на правителството. Тези разговори винаги ще останат с мен.", признава дългогодишният премиер на „ниската земя“.

MH17 е повратната точка

Но най-голямата трагедия не само за Рюте, но и за стотици почернени семейства остава атаката срещу самолет MH17 през 2014 г. „Безкрайното шествие от катафалки, придружено от хиляди хора" никога няма забравя“, казва Рюте, който свързва тази атака със следващата стъпка в кариерата си, която ще встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО тази есен.

"MH17 промени личното ми виждане за света. Осъзнах колко е важно като държава да не бъдем сами в свят, пълен със сътресения и заплахи. Колко важно е страната ни да бъде вградена в Европейския съюз и НАТО".

Като други запомнящи се моменти Рюте спомена извиненията, които е направил за действията на нидерландското правителство по време на Холокоста и за миналото на робството. "Това са моменти, в които вие, като премиер, можете да направите много директна връзка, като дадете признание, с цялата емоция, която това предизвиква. Не като личност, не като Марк Рюте от Хага, а като представител на нещо по-голямо: държава, общество. Всичко това може да звучи малко тържествено, идващо от устата ми, но аз наистина го почувствах и преживях по този начин."

Горд

Друг път в премиерския си мандат Рюте казва, че е направо горд, например от начина, по който стрната му излезе от икономическата криза от 2012 и 2013 година. "Вече трудно можем да си го представим, но всеки месец се добавяха до 15 000 безработни хора. Дефицитът в националния бюджет експлодира. И така трябваше да променим курса, с най-драстичните реформи и съкращения досега".

В ретроспекция Рюте нарича малко чудо колко бързо Нидерлндия се изкачи от „дълбоката долина“. "Все още се гордея с начина, по който го направихме: заедно. С предприемачи и синдикати, общини и провинции, с всички в страната".

Рюте също видя такова добро сътрудничество и конструктивни консултации като лъч надежда в коронакризата от 2020 и 2021 година. "Неизбежно допуснах грешки в подхода. Няма друг начин. В същото време мисля, че през този период в обществото се случиха много хубави и красиви неща. Хората в здравеопазването постигнаха безпрецедентно представяне. В компаниите, хотелиерската индустрия, училищата, асоциациите, музеите и театрите: всеки направи най-доброто от него. И навсякъде възникваха спонтанни инициативи, които да си помагат, подкрепят или утешават взаимно. Това е и Холандия."

В допълнение към подчертаването на ценностите на добрата консултация и сътрудничество, речта съдържаше няколко поразителни лични разсъждения, въпреки че Рюте говори за "сивите косми и бръчки", които са добавени през годините. "Също така се надявам да имам малко повече старшинство."

Той завърши с призив, който отправи и към всички сънародници и по време на коронакризата: "Обръщайте внимание един на друг. Разчитам на теб. За мен беше чест да бъда ваш министър-председател. И го направих с невероятно удоволствие. Благодаря, благодаря, благодаря." І БГНЕС

-------------

Апостол Апостолов, специално за БГНЕС от Нидерландия.

Последвайте ни и в google news бутон