Президентът на Южна Корея ще участва в срещата на върха на НАТО

Това ще бъде третото поредно участие на Юн в среща на върха на НАТО.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол ще пътува до Вашингтон следващата седмица за срещата на върха на НАТО. Там се очаква той да алармира за неотдавнашното военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, съобщиха от администрацията му.

Заместник-съветникът на Юн по националната сигурност Ким Тхейо заяви, че членовете на НАТО и т.нар. индо-тихоокеанска четворка - Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия - ще "потвърдят общия си ангажимент за защита на международния ред... пред предизвикателствата", наблюдавани както в източното, така и в западното полукълбо.

Това ще бъде третото поредно участие на Юн в среща на върха на НАТО.

Преди посещението си във Вашингтон Юн ще се отбие в Индо-тихоокеанското командване на американската армия на Хаваите и ще получи брифинг за сигурността.

"Особено с оглед на продължаващата вече три години война в Украйна, ще потвърдим ангажимента си да подкрепим свободата на Украйна и възстановяването на мира", заяви Ким пред репортери.

"Ще изпратим силно послание по отношение на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и ще обсъдим начини за засилване на сътрудничеството между съюзниците от НАТО и партньорите от Индо-Тихоокеанския регион."

Южна Корея е обезпокоена от затоплянето на отношенията на Севера със съседна Русия.

Северна Корея е обвинявана, че е нарушила мерките за контрол на оръжията, като е доставила оръжия на Русия за употреба в Украйна, а руският президент Владимир Путин проведе среща на върха в Пхенян миналия месец с лидера Ким Чен Ун, където двамата подписаха споразумение за взаимна отбрана.

Миналата седмица Северна Корея осъди последните съвместни военни учения на Сеул, Токио и Вашингтон, като ги нарече "азиатска версия на НАТО" и предупреди за "фатални последици".| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон