Преподаватели и докторанти от Великотърновския университет излязоха на символичен протест

Едни от най-високите заплати в университетите в България са тези във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Днес преподаватели, докторанти и служители излязоха символично да протестират, ВУЗ-ът не прекъсна работата си, тъй като се провеждат държавни изпити, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По думите на заместник-ректора проф. Хрисо Бонджолов през миналата година заплатите са увеличени с още 20%-през миналата година.

Основната заплата на асистент е 1810 лева, а на професор - 2650 лева. Най-зле платени са служителите в администрацията – там средно основната заплата е малко над минималната работна. Оказва се обаче, че има и други нерешени проблеми във висшето образование. Нормативният хаос, който се създаде с позицията на МОН, че таксите за студентите е отменят, е довел до прекъснали 400 студенти, които не са внесли таксите си.

От университета се надяват скоро да има регламент за приемане на такси на студентите, които постъпления формират и заплатите във ВУЗ-а, заяви още проф. Бонджолов. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон