Премиера на опера с кауза в Русе - ВИДЕО

Спектакълът ще се състои на 7 юни от 19 часа в залата на операта.

С балетната постановка „Пожар“ държавна опера Русе насочва вниманието на институциите към необходимостта от довършване на ремонта на сцената 4 години след пожара в културната институция, предаде кореспондентът на БГНЕС от дунавския град.

В момента има обявен конкурс за обществена поръчка за продължаване на ремонтите на сцената и на някои помещения, като това включва и закупуване на оборудване, обясни директорът на операта Пламен Бейков.

„Обществената поръчка е от две части. Най-добрият случай е държавата да осигури през следващия годишен бюджет средства за продължаване на ремонтните дейности. Смятам, че спокойно бихме могли от началото на януари да работим вътре в сградата“, заяви той.

Необходими са около 3 милиона лева за възстановителните дейности и също толкова за модерна техника, така че общата сума е около 6 милиона лева, каза още Бейков. До момента, покривът на операта е възстановен и е завършило укрепването на сградата със средства от държавата.

Балетът „Пожар“ е премиера на сцената на русенската опера след пожара през 2020 година. Постановката е директна провокация както към публиката на Русе, така и към всички институции и организации, от които пряко или косвено зависи възможно най-скорошното възстановяване на сцената. Именно затова и тази продукция ще бъде представена на сцената на Русенската опера, въпреки че тя е все още напълно непригодна за спектакли. Либретото и хореографията е на Наталия Осипова с музиката на Дмитрий Шостакович от неговите симфонии и балети.

Спектакълът ще се състои на 7 юни от 19 часа в залата на операта. І БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон