Прага търси нови донори за боеприпаси за Украйна

Чехия призова повече донори да се присъединят към инициативата ѝ за доставка на боеприпаси за опустошената от войната Украйна. Тя предупреди, че са необходими повече средства, за да се постигне поставената цел, предаде АФП.

Членката на ЕС и НАТО с население от 10,9 млн. души е начело на международна кампания за набиране на средства в помощ на украинската армия, която от февруари 2022 г. се бори с руската инвазия.
В кампанията участват 18 държави, а Прага заяви, че първата партида боеприпаси, закупени извън Европа в рамките на инициативата, е достигнала до Украйна.
"Ако искаме да постигнем целта от 800 000 единици се нуждаем от повече дарители", заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.
"Готови сме да доставим до 500 000 голямокалибрени артилерийски снаряда през тази година и имаме финансово покритие на това количество", добави тя.
Чернохова подчерта, че 15 държави са осигурили средства за покупките, а останалите сътрудничат по други начини.
Томаш Копечни, пратеник на чешкото правителство за възстановяването на Украйна, заяви през май, че Прага е събрала около 1,7 млрд. евро за закупуването на първите 500 000 снаряда.
Сред вносителите той посочи Канада, Дания, Германия, Нидерландия и Португалия.
Чешките медии споменаха балтийските държави, Белгия, Финландия, Исландия, Люксембург, Норвегия и Словения сред страните, които желаят да се присъединят към кампанията.
Чернохова заяви, че по отношение на първата пратка "благодарение на Германия успяхме да доставим до 50 000 артилерийски снаряда на Украйна". Тя не даде повече подробности.
Настоящата кампания компенсира отчасти неуспеха на ЕС да изпълни обещанието си да достави един милион снаряда на Украйна до края на март тази година, което се провали поради ограничените производствени мощности.
Чехите се обърнаха към пазарите в трети страни, конкурирайки се с Русия за наличните там доставки на боеприпаси.
Чернохова каза, че Прага търси боеприпаси в страни, които може и да не се противопоставят пряко на Русия, но "имат средства да помогнат на Украйна".
Тя допълни, че използва опита и контактите на чешките производители на оръжие.
Копецни заяви, че Украйна ще се нуждае от 200 000 снаряда месечно през следващите две години, за да не изостава от Русия.
Чешкият министър-председател Петер Фиала заяви че самата Чехия е предоставила 865 млн. крони.
"Инициативата за боеприпасите работи добре", каза Фиала. "Сега ще доставяме десетки хиляди снаряди месечно." | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон