ПП-ДБ-СС искат Фандъкова и Борисов на заседание в СОС да отговарят за Симеоновския лифт

Свикани са две извънредни заседания на Столичен общински съвет в четвъртък.

“Свикваме два извънредни заседания на СОС-на 23 май от 10:00 ч. във връзка с обстоятелствата София да остане без лифтове, а следващото ще бъде в същия ден от 12:00 ч. за реорганизацията по бул. Патриарх Евтимий”. Това заяви председателят на СОС Цветомир Петров и общински съветник от ПП-ДБ-СС, предаде репортер на БГНЕС.

“За нас е изключително важно да стане ясно кой е отговорен за ситуацията да няма лифтове в София. Искаме да присъстват бившите кметове Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, при които се е подписал приватизационният договор за Симеоновския лифт в столицата”, изиска Борис Бонев от “Спаси София”.

Относно реорганизацията на бул. Патриарх Евтимий и съседните такива Столична община днес ще обжалва решението на административния съд по преустановяване на реорганизацията на движението. “Наблюдаваме една притеснителна интерпретация на съда кое е законно и не. В рамките на правомощията на кмета на Столична община са се извършили промените по булеварда”, смята Бонев. 

Той коментира, че коалицията иска изслушване на Фандъкова и Борисов като приватизатори на Въжени линии ЕАД. “По времето на Борисов е приватизирано общинското дружество Въжени линии ЕАД. Тяхното присъствие е наложително, за да се изчистят мотивите, довели до договор от 7 стр.-абсолютно незащитаващ обществения интерес. В него единственото изискване към приватизатора не гарантира работещи лифтове”, подчерта Борис Бонев.

Относно реорганизацията на движението по бул. Витоша и протестите на таксиметровите шофьори общинският съветник обясни, че на проведена среща с тях на 7 май. “Тяхното искане беше да се осигурят таксиметрови стоянки. В момента сме в процес на възлагане на строежа на нови стоянки, искахме 2 месеца от тях, те не ни дадоха и два часа-това за нас говори за политическа намеса в процеса”, смята общинският съветник. Той увери, че ще продължат да работят за изпълняване на исканията на таксиметровия бранш.


Борис Бонев обясни, че трите лифта, водещи до Витоша, са в различни казуса. “Симеоновският лифт беше първоначално спрян само за ремонт на един от двата двигателя, но фирмата каза, че няма намерение да възстановява движението по него. Сега ще видим как можем да действаме, за да задължим фирмата да възстанови движението”, посочи Бонев. 
По отношение на Драгалевския лифт има проект за възстановяването на част по трасето и там има казус със земеделското министерство, като негов принципал, както и с МОСВ. 
По княжевския лифт казусът е свързан с опасността на съоръжението”, отбеляза Борис Бонев. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон