Последиците от Ел Ниньо продължават да нанасят щети

Последиците от Ел Ниньо, които продължават да причиняват хаос по света, ще се усещат особено в Източна и Южна Африка, както и в Централна Америка, сочат данни на ООН.

В момента съществува 69% вероятност за преминаване към Ла Ниня до юли-септември и 85% вероятност до края на годината. Учените и специалистите по управление на бедствия вече се подготвят за потенциалните последиците от Ла Ниня.

През последните седмици над един милион души бяха засегнати от наводнения в Кения, Бразилия, и Пакистан, а стотици хора загубиха живота си в Източна Африка. Едновременно с това Югоизточна Азия преживява широко разпространена гореща вълна, а Южна Африка е изправена пред перспективата за провалени реколти поради засушаване.

Международната и регионалната мобилизация в отговор на тези кризи е положително развитие, но е необходимо да се направи още много. Хуманитарните нужди продължават да бъдат сериозно недофинансирани, което оставя хората на място да понесат основната тежест на тези бедствия.

Неотдавнашно проучване на Световната продоволствена програма (СПП) и организацията "Действие срещу глада" (ДПГ) подчертава, че Ел Ниньо драстично е влошил продоволствената сигурност на милиони хора в Централна Америка, особено в т.нар Сухия коридор, на фона на засилващото се въздействие на изменението на климата.

През 2023 г. Централна Америка преживя една от най-трудните си години поради Ел Ниньо - климатично явление, известно с това, че причинява продължителни суши. Това въздействие беше усетено най-силно в Сухия коридор, където живеят над 10 милиона души.

Ел Ниньо, част от Ел Ниньо-южната осцилация (ENSO), се характеризира със затопляне на температурата на морската повърхност в Тихия океан, което влияе на глобалните метеорологични модели и обикновено води до намаляване на валежите в Централна Америка. В следствие на това се проявяват тежки условия на суша, опустошаващи реколтата и поминъка на местните земеделски стопани.

По оценки на СПП и ДПГ от 2023г. до март 2024 г. между 1,7 и 2,7 млн. души в Салвадор, Гватемала, Хондурас и Никарагуа ще се нуждаят от хранителни помощи поради въздействието на Ел Ниньо.

Правителствата и международните агенции се опитват да реагират на тези предизвикателства. Стратегията на СПП включва парични преводи, хранителни помощи и укрепване на системите за ранно предупреждение и институционалния капацитет за по-добро прогнозиране и реагиране на тези климатични явления. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон