Почина първият човек с трансплантиран свински бъбрек

Първият човек, на когото е трансплантиран бъбрек от прасе, е починал само два месеца след като е бил подложен на новаторската процедура.

На Рик Слейман, 62-годишен мъж от Уеймут, Масачузетс, е поставен генетично модифициран свински бъбрек в тялото му в рамките на четиричасова новаторска операция в Масачузетската болница на 16 март.

Слеймън е имал бъбречно заболяване в последен стадий и преди това е получил трансплантация на човешки бъбрек, който след няколко години е показал признаци на отказ. Лекарите му предлагат експерименталната трансплантация на свински бъбрек, тъй като Слайман започва отново диализа и изпитва тежки усложнения.

Лекарите се надявали, че свинският бъбрек ще може да издържи години, съобщава Си Ен Ен, но тъй като подобна трансплантация не е правена досега, имало несигурност доколко добре ще се справи. Слеймън умира само няколко седмици след операцията, но медицинският му екип твърди, че няма доказателства трансплантацията да е свързана със смъртта му.

"Трансплантационният екип на Mass General е дълбоко натъжен от внезапната кончина на г-н Рик Слейман", сподели болницата. "Нямаме никакви индикации, че тя е резултат от скорошната му трансплантация." В изявлението не се посочват подробности за причината за смъртта на Слейман.

Към март 2024 г. повече от 100 000 американци ще са в списъка на чакащите за трансплантация на органи, като 89 000 от тях ще се нуждаят от бъбрек. Всеки ден 17 души от тези списъци умират. Трансплантацията на генетично модифицирани органи от животни на хора, процес, известен като ксенотрансплантация, се разглежда като обещаващ нов начин за потенциално справяне с недостига на налични органи от човешки донори.

Преди процедурата на Слеймън учените са извършвали само експериментални трансплантации на свински бъбреци при донори в мозъчна смърт, като доказателство за концепцията на операциите. Оттогава насам обаче още един жив пациент е получил такава трансплантация - 54-годишен мъж, който заедно със свинския бъбрек е получил и сърдечна помпа.

Първият човек, който е получил какъвто и да е свински орган, е мъж от Мериленд, на когото през 2022 г. е извършена първата в света трансплантация на свински сърца. Той умира скоро след операцията, вероятно в резултат на заразяване със свински вирус, който предизвиква възпалителна реакция.

В случая на Слейман учените използват технологията за редактиране на гени CRISPR, за да променят гените на донорското прасе, като премахват тези, които биха могли да подтикнат човешката имунна система да атакува бъбрека, и добавят такива, които биха могли да помогнат за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантацията. Едновременно с това пациентът е получавал и лечение на базата на антитела и имуносупресиращи лекарства, за да се предотврати отхвърлянето на органа.

Самият бъбрек идва от компания, наречена eGenesis, която преди това успешно е тествала трансплантацията при маймуни. При тези експерименти маймуните са живели средно около 176 дни или почти шест месеца след операцията.

В изявлението на болницата семейството му казва, че е благодарно, че е прекарало последните няколко седмици с него.

"[Огромните усилия на медицинския екип], водещ ксенотрансплантацията, дадоха на семейството ни още седем седмици с Рик, а спомените, създадени през това време, ще останат в умовете и сърцата ни", пишат те.

"Милиони хора по света се запознаха с историята на Рик", допълват те. "Чувствахме се - и все още се чувстваме - успокоени от оптимизма, който той даваше на пациентите, отчаяно чакащи трансплантация." /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон