Петя Несторова: 245 млрд. долара годишно генерира трафикът на хора

На снимката: Петя Несторова / БГНЕС

Нарушенията в трудовото законодателство и липсата на инспекция подпомагат трафика на хора.

Трафикът на хора става все по-сериозен проблем не само в Европа, но и в света. 40% от всички случаи са свързани с трудова експлоатация. 245 млрд. долара годишно се генерират от тази нелегална индустрия, а 76 млрд. са свързани с насилствен труд в частния сектор.

Това заяви Петя Несторова, изпълнителен секретар към Конвенцията за борба с трафика на хора на Съвета на Европа (СЕ). Тя участва в конференция на тема: „Засилване на ролята на частния сектор в борбата с трафика на хора и трудовата експлоатация във веригите за доставки”, предаде репортер на БГНЕС.

Несторова добави, че това, което подпомага трафика на хора, са нарушения в трудовото законодателство и липсата на ефективни мерки за инспекция.

„Съветът на Европа беше основана с целта да подкрепя човешките права, върховенството на закона и демокрацията. На тези три стълба сме разработили 200 конвенции”, поясни Петя Несторова.

България няма план за действие, който да приведе ръководните принципи на ООН за правата на човека към бизнеса.

„Има нужда да се подобри отчетността и прозрачността във веригите на доставки. Борбата с трафика на хора изисква сътрудничество на държавни органи, частния сектор и представители на социалните партньори”, смята изпълнителният секретар към Конвенцията за борба с трафика на хора на СЕ.

„Трафикът на хора е престъпление с многостранни последици, а трафикът на хора с цел трудова експлоатация е тежко нарушение на човешките права. Законодателните мерки трябва да посочат правилните действия на бизнеса, за да реагират”, каза от своя страна Ваня Стойнева, началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Според нея за справяне с проблема трябват комплексни действия от правителството, бизнеса, компаниите и неправителствените организации. „Все още България е изправена пред редица предизвикателства с този значим проблем за обществото”, подчерта Ваня Стоева. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон