Папа Франциск: Слънцето да бъде единственият източник на енергия във Ватикана

"Трябва да преминем към модел на устойчиво развитие, който намалява емисиите на парникови газове в атмосферата, за да постигнем целта за климатична неутралност".

Папа Франциск нареди на Ватикана да инсталира слънчева централа, която да осигурява електричество за целия град, в знак на готовност за борба с изменението на климата.

Франциск, дългогодишен привърженик на опазването на околната среда, издаде официално писмо, в което изисква създаването на "агриволтаична" централа в Санта Мария ди Галерия, екстериториална област на ватиканска земя северно от Рим.

Агриволтаичните проекти съчетават производството на слънчева енергия и селското стопанство, като панелите обикновено се инсталират над ниви със селскостопански култури или пасища.

"Трябва да преминем към модел на устойчиво развитие, който намалява емисиите на парникови газове в атмосферата, за да постигнем целта за климатична неутралност", пише папата в писмото от 21 юни.

Той заяви, че централата ще произвежда достатъчно енергия, за да захранва не само предавателния център на Радио Ватикана, който вече се намира на мястото, но и да осигури "пълната енергийна издръжка на държавата Ватикана".

В писмото не се уточнява кога централата ще бъде инсталирана или ще започне да функционира.

Франциск заяви, че възнамерява "да допринесе за усилията на всички държави да предложат, в съответствие със съответните си отговорности и възможности, адекватен отговор на предизвикателствата, които изменението на климата поставя пред човечеството и нашия общ дом".

През 2022 г. Ватиканът се присъедини към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и към Парижките споразумения за климата, които през 2015 г. поставиха за цел да ограничат повишаването на температурата в света с 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) спрямо прединдустриалните нива.

Папа Бенедикт XVI постави началото на зелените инициативи на Ватикана през 2008 г., като инсталира слънчеви панели на залата за аудиенции.

Но 87-годишният Франциск беше този, който порица причиненото от човека изменение на климата и факта, че най-маргинализираните хора в света плащат най-високата цена за глобалното затопляне.

Миналата година Ватиканът издаде първия си национално определен принос (НДП) - усилия за намаляване на емисиите съгласно Парижките споразумения - в който се ангажира да намали парниковите газове до 2030 г. до 20 % под нивото от 2011 г.

Франциск също така изготви план "Екологична конверсия 2030" за проекти и технологии, които са неутрални по отношение на въглеродните емисии, включително преминаване към електромобили, въпреки че приносът на града държава към глобалните емисии вече е незначителен.| БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон