Палазов: Трябва да имаме един научноизследователски кораб, отговарящ на съвременните условия

В БАН се откри тържествената изложба по случай 40 годишнината на научноизследователския кораб на БАН “Академик ”, предаде репортер на БГНЕС.

“Днес честваме 40-годишнината на научноизследователския кораб на БАН „Академик” и заедно с това 155 години БАН. Академик е радост”. Това заяви член-кореспондентът Стефан Хаджитодоров, зам.-председател на БАН, който откри изложбата.

“Придобиването на “Академик” е огромен успех. Нашата подкрепа ще продължи”, увери зам.-председателят на БАН.

Директорът на института по океанология-БАН проф. Атанас Палазов уточни, че трябва да се мисли за подмяна на кораба, защото въпреки неговата успешна работа досега трябва подновяване. “Надявам се да убедим правителството, за да имаме един кораб отговарящ на съвременните условия”, заяви директорът на института по океанология към БАН.

Той благодари на всички участвали в придобиването и в работата на Академик и връчи почетни значи на председателите на БАН във времето.

Първо връчи такъв на акад. Юлиян Ревалски, който е сегашният председател на БАН, след което на акад. Иван Юхновски, управлявал Академията на науките между 1996-2008г.

“Чувствам се много свързан с института по океанология”, каза акад. Юхновски, който пожела успех на всички, които се занимават с науката.

Акад. Никола Съботинов, който е бил председател на БАН 2008-2012г. заяви, че корабът Академик е комплексна лаборатория, в която учените могат да работят в различни сфери на науката. Той все своя почетен знак с голяма признателност.

Следващите, които получиха признание бяха акад. Васил Големански, ръководителят на дирекция “наука” в МОН Милена Дамянова, Галина Балушева от министерството на околната среда и водите и МВнР.

Научноизследователският кораб “Академик” вече 40 години извършва своята дейност, а с изложбата в БАН можем да видим повече за неговата история. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон