Осуетиха опит за преврат в Боливия

Главнокомандващият на армията на Боливия беше арестуван на 26 юни, след като е изпратил войници и танкове да заемат позиции пред правителствени сгради, което президентът Луис Арсе нарече опит за държавен преврат.

В късните следобедни часове войниците и танковете влязоха на историческия площад "Пласа Мурильо", където се намират президентството и Конгресът, което доведе до осъждане на атаката срещу демокрацията в световен мащаб.

Американската администрация на Джо Байдън следи отблизо събитията в Боливия, където президентът Луис Акре призова нацията си да се мобилизира в лицето на опита за "държавен преврат".

"Съединените щати следят отблизо ситуацията в Боливия и призовават за спокойствие", заяви говорител на Съвета за национална сигурност.

Късно на 26 юни ЕС осъди "всеки опит" за разрушаване на конституционния ред в Боливия на фона на съобщенията за опит за преврат в южноамериканската държава.

"Европейският съюз осъжда всеки опит за разрушаване на конституционния ред в Боливия и за сваляне на демократично избрани правителства и изразява своята солидарност с боливийското правителство и народ", заяви Жозеп Борел, ръководител на външната политика на блока в платформата X.

Испанският министър-председател Педро Санчес призова днес за зачитане на демокрацията и върховенството на закона в Боливия, след като войници се опитаха да проникнат в правителствената централа в столицата Ла Пас.

"Испания категорично осъжда военните движения в Боливия. Изпращаме нашата подкрепа и солидарност на боливийското правителство и неговия народ и призоваваме за зачитане на демокрацията и върховенството на закона", написа Санчес в X, преди това в Twitter.

Един от танковете се опита да разбие металната врата на президентския дворец.

Заобиколен от войници и осем танка, вече уволненият началник на армията генерал Хуан Хосе Зунига заяви, че "въоръжените сили възнамеряват да преструктурират демокрацията, да я превърнат в истинска демокрация, а не в такава, управлявана от едни и същи хора в продължение на 30, 40 години".

Малко след това репортери на АФП видяха войници и танкове да се изтеглят от площада.

По-късно в сряда Зунига беше заловен и натикан в полицейска кола, докато се обръщаше към репортери пред военна казарма, показаха кадри на държавната телевизия.

"Генерале, вие сте арестуван", каза на Зунига заместник-министърът на вътрешните работи Жони Агилера.

"Никой не може да ни отнеме демокрацията, която извоювахме", заяви Арсе от балкона на правителствения дворец пред стотици поддръжници.

По-рано той призова "боливийския народ да се организира и мобилизира срещу държавния преврат в полза на демокрацията" в телевизионно послание към страната заедно с министрите си в президентския дворец.

Той също така положи клетва пред новите военни ръководители, уволнявайки Зунига.

Бившият президент Ево Моралес написа на X, че "се готви държавен преврат", и също така призова за "национална мобилизация в защита на демокрацията".

Боливия е дълбоко поляризирана след години на политическа нестабилност, а управляващото Движение за социализъм (ДС) е разкъсвано от вътрешен конфликт между поддръжниците на Арсе и бившия му ментор Моралес.

Моралес, който е първият президент от коренното население на Боливия, беше изключително популярен, докато не се опита да заобиколи конституцията и да се опита да получи четвърти мандат през 2019 г.

Левичарят и бивш лидер на профсъюза за борба с коката спечели този вот, но беше принуден да подаде оставка на фона на смъртоносни протести заради предполагаеми изборни измами и избяга от страната.

Той се завърна, след като Арсе спечели президентския пост през октомври 2020 г.

Оттогава между двамата мъже се разраства борба за власт, а Моралес все по-често критикува правителството и го обвинява в корупция и толериране на трафика на наркотици.

В понеделник Зунига се появи по телевизията и заяви, че ще арестува Моралес, ако той настоява да се кандидатира отново за поста през 2025 г.

"Юридически той е дисквалифициран, този човек не може да бъде отново президент на тази страна", каза той.

След това интервю се появиха слухове, че Зунига е на път да бъде уволнен. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон