Орбан се срещна с Путин в Москва, за да обсъдят Украйна

Владимир Путин приветства посещението на унгарския министър-председател в Кремъл, за да обсъдят Украйна.

Той видя във Виктор Орбан представител на ЕС, въпреки отричането на Брюксел.

"Разбирам, че този път сте дошли не само като дългогодишен партньор, но и като председател на Съвета" на ЕС, заяви Путин, цитиран от АФП.

"Очаквам да ми кажете вашата позиция (по Украйна) и тази на европейските партньори", добави той, въпреки че ЕС вече заяви, че Орбан няма европейски мандат.

Три дни след първото си пътуване до Киев от началото на руската офанзива през февруари 2022 г. унгарският националистически лидер пътува до Москва "като част от мирната си мисия", според унгарското правителство.

"Броят на държавите, които могат да разговарят с двете страни на войната, намалява. Унгария постепенно се превръща в единствената страна в Европа, която може да разговаря с всички", каза Орбан пред Путин.

Според Кремъл Будапеща е предложила посещението на 3 юли, ден след посещението на унгарския министър-председател в Украйна - страна, с която той поддържа трудни отношения.

Поради това Киев осъди това посещение в Москва, което е било решено "без никакво споразумение или съгласуване с Украйна". "Отново заявяваме, че за нашата страна принципът "няма споразумение за Украйна без Украйна" остава ненарушим", подчерта украинската дипломация.

Руският президент припомни, че през юни беше поставил своите условия за мир в Украйна: тя да предаде четирите украински региона, които Москва твърди, че е анексирала, в допълнение към Крим, и да се откаже от съюза си със Запада. Де факто искане за капитулация.

По време на посещението си в Киев Орбан заяви, че Украйна трябва да приеме прекратяване на огъня - позиция, отхвърлена от Запада и украинците.

Украйна призовава за "справедлив мир", който да включва изтегляне на руските войски и зачитане на териториалната ѝ цялост.

"Наскоро бяхте в Киев. Дойдохте тук, за да обсъдите всички нюанси на украинския въпрос", заяви Путин по време на срещата си с Орбан.

Но за ЕС, който скъса връзките си с Москва и наложи строги санкции на Русия, г-н Орбан, чиято страна от 1 юли председателства шест месеца Съвета на Европейския съюз, не е негов представител в Москва за това посещение и не е упълномощен да говори за Украйна от негово име.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел Орбан "не представлява ЕС по никакъв начин".

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, който обединява лидерите на 27-те държави-членки на ЕС, вече реагира в четвъртък вечерта на неофициалното съобщение за това пътуване.

"Ротационното председателство на ЕС няма мандат да влиза в диалог с Русия от името на ЕС", написа Мишел в X, като настоя, че за 27-те "Русия е агресорът, а Украйна е жертвата" и че "никаква дискусия не може да се проведе без Украйна".

От своя страна германският канцлер Олаф Шолц обеща непоколебима солидарност на ЕС с Украйна.

Няколко дни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която Украйна ще бъде основна тема на обсъждане, генералният секретар Йенс Солтенберг настоя, че "Виктор Орбан не представлява НАТО на тези срещи, а собствената си страна", въпреки че подчерта, без да дава повече подробности, че НАТО е "информирана" за посещението.

От началото на нападението на Русия над Украйна унгарският лидер защитаваше снизходителна позиция спрямо Москва, с което предизвика гнева на европейците. Преди да напусне Будапеща, той заяви, че е на мисия за мир.

"Унгария няма мандат или международна политическа тежест, но можем да бъдем инструмент в служба на Бога и на тези, които искат мир", каза той, преди да бъде потвърдено пътуването му до Москва.

Ротационното председателство на ЕС, което Унгария изпълнява до края на годината, позволява на страната, която го изпълнява, да контролира дневния ред на заседанията на 27-те, с изключение на тези на външните министри - значителна, но не абсолютна власт, според няколко европейски дипломати.

Будапеща беше обещала да осигури "нормално" председателство, въпреки многото различия в мненията, особено по отношение на Русия, които я противопоставят на партньорите ѝ.

"Ние ще действаме като безпристрастен посредник", заяви министърът по европейските въпроси Янош Бока, след което добави, че Унгария ще се възползва от възможността да представи своята "визия за Европа" и да "обърне посоката в правилната посока", заключи той. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон