Орбан иска да създаде нова парламентарна група в ЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви, че иска да сформира нова група в парламента на ЕС заедно с австрийската крайнодясна партия и чешката центристка група на бившия премиер Андрей Бабиш.

"Ние поемаме отговорността да поставим началото на тази нова платформа и нова фракция. Искам ясно да заявя, че това е нашата цел", заяви Орбан на съвместна пресконференция с лидера на австрийската Партия на свободата Херберт Кикъл и Бабиш.

Той призова за подкрепата на други партии, предаде АФП.

Новият алианс, представен като "Патриоти за Европа", ще се нуждае от подкрепата на партии от още четири държави, за да бъде признат като група в парламента на ЕС.

"Тук започва нова ера и първият, може би решаващ момент от тази нова ера, е създаването на нова европейска политическа фракция, която ще промени европейската политика", заяви Орбан.

Тримата мъже подписаха "патриотичен манифест", в който обещават "мир, сигурност и развитие" вместо "войната, миграцията и стагнацията", донесени от "брюкселския елит", според Орбан.

На 1 юли Унгария поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС.

По време на председателството централноевропейската страна обеща да настоява за "силна европейска политика" под мотото "Да направим Европа отново велика", което е намек към "добрия приятел" на Орбан - бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Фидес“ на Орбан беше член на дясноцентристката Европейска народна партия - най-голямата група в Европейския парламент - докато не я напусна през 2021 г. на фона на спорове, свързани с обвиненията за отстъпление на Унгария от демокрацията.

Австрийската крайносдясна партия FPO на Кикъл е част от групировката "Идентичност и демокрация", в която влизат още френският Национален сбор и италианската Лига.

Центристкото движение АNО на милиардера, бивш министър-председател и евроскептик Бабиш обяви миналата седмица, че напуска "Обнови Европа".

В момента FPO има шестима евродепутати, ANO - седем, а „Фидес“ - 11, като и трите партии са най-силни в своите страни на изборите за ЕС в началото на юни. . | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон