Определиха победителя в конкурса за възстановяване на военния паметник пред НДК

Победител в открития архитектурен конкурс за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк е студио „Гебуплан“ ЕООД с ръководител арх. Филипа Гугучкова, предаде БГНЕС.

Второ и трето място в конкурса не са присъдени от журито, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса. Това съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство” към общината, организатор на конкурса.

От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи решение за постигане на естетическа, сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия.

В записката на студиото победител се посочва, че екипът е бил изцяло ръководен от най-високата обществена значимост на района, в който се намира мемориалът.

„Разположен в паркова среда, директният достъп до Мемориала е пешеходен. Местоположението на метростанция „НДК“ и оживения бул. „Витоша“ обуславя най-силната натовареност на северозападния вход-изход на парка, който заедно със североизточния (към ул. „Проф. Фритьоф Нансен“) са основните подходи към пространството, отредено за възстановяване на Мемориала. Достъпната среда е гарантирана от всички входове на парка, както и по алейната мрежа. Линеарната геометрична структура на алейната мрежа е доказано устойчива във времето на съществуването си. Триъгълната зона на бившия паметник „1300 години България“ е ясно четима и днес като част от общата структура на парковото пространство, основана на характерните за периода композиционни принципи. Ситуираната в момента временно скулптурна композиция се нуждае от осмисляне спрямо основните елементи на парка и неговия растер. Основно предизвикателство пред конкурсния проект е успешното вписване на възстановения Мемориал в тъканта на тази структура“.

БГНЕС припомня, че старият мемориал е бил разрушен от тоталитарната комунистическа власт при изграждането на НДК и по-конкретно на паметника 1300 години България.

Мемориалът е открит от цар Борис III през 1934 г. и на това място са се провеждали редица военни чествания, поклонения и други тържествени събития до края на Втората световна война.

Мемориалът е бил под формата на буквата П и се е състоял от три стени, на които са били изписани имената на героите, загинали за обединението на България по време на двете Балкански и Първата световна война. Пред централната стена е имало лъв, който държи картата на Санстефанска България. Същият този лъв вече е върнат на мястото си след демонтажа на 1300 години България. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон