ООН: Цифровата икономика вреди на околната среда

ООН предупреди, че стремежът към цифрова икономика е свързан с екологични разходи, тъй като големите центрове за данни консумират огромни количества вода и енергия.

ООН предупреди, че стремежът към цифрова икономика е свързан с екологични разходи, тъй като големите центрове за данни консумират огромни количества вода и енергия, предаде АФП.

Докато цифровизацията подхранва световния икономически растеж, последиците за околната среда стават все по-сериозни, се казва в доклад на агенцията на ООН за търговия и развитие UNCTAD.

Агенцията призова за устойчиви стратегии за противодействие на нарастващите екологични щети, особено в развиващите се страни.

"Дигитализацията продължава да се развива с бърза скорост, променяйки живота и средствата за препитание. В същото време нерегулираната цифровизация рискува да изостави хората и да изостри предизвикателствата, свързани с околната среда и климата", заяви в доклада ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

Той предупреди, че повишената зависимост от цифровите инструменти оказва пряко въздействие върху околната среда, като се започне от изчерпването на суровините, потреблението на вода и енергия, замърсяването на въздуха и генерирането на отпадъци.

Миналия месец американската инвестиционна банка Goldman Sachs заяви, че обещанието на технологията за генеративен изкуствен интелект ще накара технологичните гиганти да похарчат около 1 трилион долара. Това включва капиталови разходи през следващите години, включително инвестиции в центрове за данни, чипове и друга инфраструктура.

"Но тези разходи засега не са показали почти нищо, каза банката.

Постави беше въпроса дали тези големи разходи някога ще се изплатят по отношение на ползите и възвръщаемостта от ИИ".

Шамика Сиримане, директор по технологиите и логистиката на UNCTAD, заяви, че въпросът за какво трябва да се използва ИИ - дали за обществено благо или за търсачки, маркетинг или продажба на тениски - все още не е решен".

"Но преди да е станало твърде късно, трябва да започнем този разговор", добави тя.

В своя Доклад за цифровата икономика до 2024 г. UNCTAD даде няколко примера за въздействието на цифровата икономика върху околната среда.

В доклада се посочва, че през 2020 г. секторът на информационните и комуникационните технологии е емитирал между 0,69 и 1,6 гигатона въглероден диоксид.

Това представлява от 1,5 до 3,2 % от глобалните емисии на парникови газове - приблизително толкова, колкото въздушния транспорт или корабоплаването.

За производството на двукилограмов компютър са необходими приблизително 800 кг суровини, се казва в доклада.

Търсенето на критични минерали като графит, литий и кобалт може да нарасне с 500% до 2050 г., казва UNCTAD.

През 2022 г. центровете за данни са консумирали 460 тераватчаса електроенергия, а до 2026 г. се очаква потреблението да се удвои.

В доклада се посочва, че в Ирландия потреблението на електроенергия от центровете за данни се е увеличило повече от четири пъти между 2015 г. и 2022 г. и сега представлява 18% от потреблението на електроенергия в цялата страна - цифра, която може да нарасне до 28% до 2031 г.

Глобалното потребление на енергия за добив на биткойн, е нараснало около 34 пъти между 2015 г. и 2023 г. и се оценява на 121 TWh.

Това поставя добива на биткойн пред цели държави като Белгия и Финландия, каза Гринспан (Генерална секретарка на Конференцията на ООН за търговия и развитие) пред репортери.

Според нея това "не е нещо, което можем да считаме за маргинално".

"Цифровизацията е добре дошъл и необходим двигател на световния икономически растеж. Но ние трябва да я направим по приобщаващ и устойчив начин", Тъй като бързата дигитализация засилва опасенията за околната среда, сега е по-спешно от всякога да се въведат правилните политики, за да можем да управляваме правилно въздействието върху околната среда", заключи тя. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон