Нови две крайнодесни партии се присъединяват към групата на Орбан в ЕП

Испанската „Вокс“ и нидерландската Партия на свободата планират да се присъединят към новия десен алианс в Европейския парламент (ЕП), сформиран от унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи „Политико“.

Тези стъпки ще оставят Орбан на ръба да събере достатъчно членове, за да сформира официална нова група в крайната десница на Европейския парламент - и потенциално ще намалят властта на италианския премиер Джорджа Мелони.
Геерт Вилдерс заяви, че иска неговата Партия на свободата да се присъедини към групата "Патриоти за Европа", за да "защити нашето юдео-християнско наследство. И нашите семейства." 
Лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал каза, че неговата партия също ще се присъедини към алианса на Орбан, като се оттегли от групата на Европейските консерватори и реформисти на Мелони.
След това Абаскал изпрати извинително послание в социалните мрежи до Мелони, в което изрази "лична, политическа и морална връзка". 
Съгласно правилника на ЕП за създаването на официална група са необходими 23 евродепутати от седем държави. Официалните групи от партии получават финансови и процедурни предимства.
Орбан е изпълнил първото изискване с 37 евродепутати. А с националистическите, антиимигрантски партии от Унгария, Австрия, Португалия и Чешката република, към които сега се присъединяват групи от Испания и Нидерландия, той се нуждае само от още една национална партия, за да премине границата.
Досега Орбан е бил отблъснат от полската партия "Право и справедливост". „Файненшъл Таймс“ съобщи, че френският Национален сбор (НС) на Марин льо Пен, също води преговори с Орбан. 
Ако 30-те евродепутати на Льо Пен се присъединят към групата на Орбан, това ще остави „Идентичност и демокрация“ без достатъчно членове, за да оцелее. | БГНЕС 

Последвайте ни и в google news бутон