Норвегия отделя 57 млрд. долара за отбрана в следващите 12 години

Правителството и опозицията в Норвегия постигнаха единодушно съгласие за значително укрепване на армията на страната.

Лявоцентристкото правителство заяви през април, че планира да увеличи бюджета за отбрана на Норвегия с 83% през следващите 12 години - увеличение от 600 млрд. крони (57 млрд. долара), наричайки съседката си Русия „по-опасна и по-непредсказуема“.

Кабинетът предложи Норвегия, която е член на НАТО, да поръча пет нови фрегати, пета подводница, противовъздушни ракети, далекобойни оръжия, дронове за морско наблюдение и хеликоптери.

Правителството на малцинството се нуждаеше от подкрепата на опозицията, за да пристъпи към осъществяване на плана.

На 4 юни всички парламентарно представени партии - от популистката крайнодясна до малката комунистическа партия - подкрепиха плана, макар и с няколко изменения, предаде АФП.

Основният компромис включваше упражняването на опцията за шеста подводница и инсталирането на система за противовъздушна отбрана за защита на региона на Осло, подобна на тази във Вашингтон.

„С шест броя военноморските сили ще могат във всеки момент да разполагат с няколко подводници, които да патрулират едновременно в норвежки води“, заяви говорителката на опозиционните консерватори по въпросите на отбраната Ине Ериксен Сорейде.

„Това значително ще увеличи капацитета за разубеждаване и наблюдение в норвежките зони“, каза тя.

Норвегия и Русия имат обща сухопътна граница от 198 км в Арктика и морска граница в Баренцово море.

Норвегия очаква бюджетът ѝ за отбрана да достигне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон