Зукърбърг обсъди рисковете, свързани с изкуствения интелект с японския премиер

Ръководителят на Meta Марк Зукърбърг се срещна с министър-председателя Фумио Кишида по време на посещението си в Япония, като според съобщенията те са обсъдили рисковете, създавани от генеративния изкуствен интелект.


"Имахме добър, продуктивен разговор за ИИ и бъдещето на технологиите", цитират местни медии думите на Зукърбърг след 30-минутната среща с Кишида.

"Наистина съм развълнуван от работата, която се извършва тук, в Япония", каза основателят на Facebook след разговорите, в които според съобщенията е участвал Джоел Каплан, вицепрезидент на Meta за глобалната обществена политика.

Генеративният изкуствен интелект, оглавяван от ChatGPT на OpenAI, е технология, която може да създава текст, изображение и звук само за секунди от прости подсказки.

Бързото ѝ развитие е обявено за потенциално революционно за всички области - от видеоигрите до политиката - но има както положителни, така и отрицателни последици.

Този месец Meta беше една от 20-те големи технологични фирми, сред които и OpenAI, които подписаха ангажимент за борба със съдържанието с изкуствен интелект, целящо да заблуди гласоподавателите преди решаващите избори по света тази година.

Преди това технологичните групи се съгласиха да използват общ стандарт за водни знаци, който да маркира изображенията, генерирани от приложения с изкуствен интелект като ChatGPT, Llama на Meta, Copilot на Microsoft и Gemini на Google./БГНЕС