Политико: ЕС се прицелва в Китай

Фиктивната война на Европа с Китай е към своя край. След като години наред изграждаше подобрен арсенал за търговска война, сега Европа показва, че е готова да бъде твърда към Пекин.

Следователи на ЕС нахлуха в нидерландските и полските офиси на Nuctech, производител на скенери за сигурност, по дело, което е свързано с една от най-дългогодишните претенции на Европа към Китай - щедрите държавни субсидии, които помагат на китайските фирми да подбиват цените на европейските си конкуренти.

Nuctech някога е била управлявана от Ху Хайфън, син на предшественика на президента Си Дзинпин, Ху Дзинтао, и реакцията на Китай беше очаквано бурна. Акцията "подчертава по-нататъшното влошаване на бизнес средата в ЕС и изпраща крайно негативен сигнал към всички чуждестранни компании", заяви мисията на Китай в ЕС.

Моментът, в който се провежда подобен подстрекателски рейд, изглежда значителен преди пътуването на Си в Европа през следващия месец - първото му от пет години насам, което ще го отведе във Франция, Сърбия и Унгария - и ще отбележи окончателна промяна в начина, по който Европа е готова да реши търговските си проблеми с Китай.

В продължение на години Брюксел неведнъж е подхождал към Пекин с мекушав тон, търсейки в крайна сметка безрезултатен диалог относно държавните субсидии и свръхкапацитета в сектори като стоманодобива, алуминия и зелените технологии, вместо да избере пряка конфронтация и търговска война "око за око".

Сега ръкавиците са свалени - тъй като политическият консенсус, че Европа трябва да защити основните технологии, нараства. Това стана ясно още от октомври, когато ЕС започна разследване на държавната подкрепа на Китай за електромобилите. Сега Брюксел продължи с разследвания на вятърни турбини и болнично оборудване, за да "възстанови баланса в партньорството между ЕС и Китай".

"Ние харесваме лоялната конкуренция. Това, което не ни харесва, е когато Китай залива пазара с масово субсидирани електромобили. Това е, срещу което се борим. Конкуренция - да, дъмпинг - не. Това трябва да бъде нашият девиз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Използване на новите оръжия

От десетилетие насам Европейската комисия подготвя по-силен арсенал от търговски защитни средства, но големият въпрос винаги е бил дали Брюксел е готов да ги използва, или те имат предимно възпиращ характер.

Сред тях е Международният инструмент за обществени поръчки - използван за първи път в случая с медицинските технологии тази седмица - който предвижда предприемане на действия срещу Китай, ако той отстранява европейски компании от обществени търгове.

"Дълго време говорехме за това, че Европейската комисия ще разполага с този набор от инструменти. Но се усъмнихме в способността на Европейската комисия да използва този инструментариум ефективно. Сега виждаме, че всъщност Европейската комисия е способна и желае да го използва", каза Франческа Гирети, старши анализатор по геоикономика в изследователския институт Adarga.

Гунар Виганд, бивш първи дипломат за Азия в Европейската служба за външна дейност и почетен сътрудник на Германския фонд "Маршал" в САЩ, също настоя, че новите търговски оръжия винаги са били предназначени за разгръщане, а не само за показ.

"Никой не бива да се изненадва, че инструментите, които бяха създадени в рамките на доста дълъг процес през последните няколко години, сега най-накрая действително се използват", каза той.

Послание до Вашингтон

По-твърдата позиция на Европа носи както предимства, така и опасности. От една страна, по-твърдата позиция на ЕС по отношение на Китай е маслиново клонче към ястребовите съюзници в САЩ, които често са били разочаровани от мекия подход на Европа. Но това също така означава, че Европа трябва да бъде готова за контраатака от страна на Пекин и за бурен период на търговски конфликт.

САЩ определено следят отблизо новия план на ЕС. Непосредствено след обявяването на проверката на медицинските изделия тази седмица търговският представител на САЩ Катрин Тай заяви, че следи с "интерес", като подчерта тясното сътрудничество между двете страни в "определянето и проучването на начини за справяне с непазарните политики и практики, използвани от [Китай] в редица сектори, включително медицинските изделия".

Разследванията на субсидиите не са единственият знак за засилващата се решимост на Брюксел да се справи по-пряко с Пекин. Нараства и натискът вътре в ЕС да отправи по-реалистично предизвикателство към мащабните инфраструктурни инвестиционни проекти на Китай "Един пояс, един път", в рамките на които Пекин разширява стратегическия си обхват, като подпомага изграждането на пристанища и пътища, свързващи Азия с европейските пазари.

Първите опити на Европа да се конкурира с "Един пояс, един път" бяха възприети като неуспешни, но във вътрешен документ на Комисията, получен от "Политико", се казва, че сега блокът трябва да се съсредоточи по-сериозно върху изграждането на опорни точки в ключови стратегически минни и енергийни интереси в Африка и Централна Азия.

В сектора на облеклото Брюксел също се подготвя да се справи с пазарните въздействия, които оказва китайското приложение Shein. Двама души, запознати с предстоящото решение, заявиха, че Брюксел е близо до това да определи Shein като "много голяма онлайн платформа" през следващите дни, което ще я подложи на допълнителен контрол съгласно закона на блока за модериране на съдържанието.

Готовност за ответни действия

Въпросът сега е да се види къде - и как - Пекин ще отвърне на удара.

Всеки път, когато Европа повишава изискванията си по отношение на търговията, Китай обикновено има отговор. В различни случаи на противопоставяне Китай е доказал, че е експерт в противопоставянето на страните от ЕС в игрите "разделяй и владей", като заплашва например да предпочете самолетите Boeing пред Airbus или да не купува френско и испанско вино.

Използвайки точно такава тактика, Китай принуди тогавашния комисар по търговията на ЕС Карел де Гухт да се откаже от офанзивата си през 2013 г. срещу телекомуникационната и соларната индустрия на Пекин.

Неотдавна Китай изигра картата "редкоземни елементи", като предприе действия срещу доставките на галий и германий - два материала, използвани в производството на чипове, след като САЩ оказаха натиск върху Нидерландия да блокира част от продажбите в Китай на модерно оборудване за производство на чипове от местния лидер ASML.

Запитан за все по-широкото разгръщане на търговския арсенал на ЕС, Андерс Анлид, ръководител на Националния търговски съвет на Швеция, заяви: "Комисията трябва да направи всичко възможно, за да избегне тотална търговска война с Китай."

"Трябва да действаме въз основа на доказателства", добави той.

Като класически признак за асиметричния подход на Китай, малко след като Фон дер Лайен започна високопоставеното си разследване на произведените в Китай електрически превозни средства, Пекин удари износа на алкохол от Европа, като този ход изглеждаше особено подходящ за френския сектор на коняка. Париж беше главният поддръжник на случая с електрическите превозни средства.

Но въпреки тези заплахи за ответни мерки, Фон дер Лайен има малко възможности да държи праха си сух, особено когато се бори да спечели втори мандат като председател на Комисията - ход, който би изисквал подкрепа от Франция, основен защитник на европейската индустрия от Китай.

"Ако Фон дер Лайен не натисне спусъка сега, то кога?", каза един дипломат от ЕС, визирайки предстоящите избори в началото на юни.

Готовността да се действа по-твърдо спрямо Китай идва и в момент, когато Европа преосмисля зависимостите си от автокрации след руската инвазия в Украйна.

"В миналото допуснахме грешката да станем зависими от руския нефт и газ. Не трябва да повтаряме тази грешка с Китай, като зависим от неговите пари, суровини и технологии", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред аудитория в Берлин.

Германия се опасява от конфронтация с Пекин, например защото произвежда автомобили там и е станала зависима от огромния потребителски пазар на Китай.

Но Виганд, бивш дипломат на ЕС за Азия, заяви, че Европа не трябва да живее в страх.

"Винаги съществува риск от ответни мерки... Това обаче е нещо, което не бива да разубеждава никого в ЕС да използва внимателно разработените инструменти, които са напълно съвместими със СТО", каза Виганд.

"Би било грешка, ако не се използват инструментите поради страх от ответни мерки". /БГНЕС