Франция и Германия подписаха споразумение за MGCS

Франция и Германия затвърдиха плановете си за съвместно разработване на боен танк от следващо поколение, оборудван с изкуствен интелект и лазерна технология, предаде АФП.

По време на церемония в Париж министрите на отбраната на Франция и Германия, Себастиан Лекорну и Борис Писториус, подписаха меморандум за разбирателство, който подпечатва разпределението на 50 на 50 в промишленото производство на усъвършенствания боен танк, наречен Основна наземна бойна система (MGCS).

Стремежът за придвижване напред на проекта идва в момент, когато Берлин и Париж се

През 2017 г. Германия и Франция се споразумяха за съвместно разработване на боен танк от следващо поколение като наследник на френските танкове Leclerc и германските Leopard, като това ще започне през 2040 г.

Но плановете за танка се сблъскаха със закъснения на фона на съперничеството между френските и германските промишлени компании и различните приоритети в Берлин и Париж.

През март двамата министри обявиха в Берлин, че са успели да отблокират застоялия проект, като са се договорили как да бъде разпределена работата между двете държави.

"Днешното подписване е истински крайъгълен камък", заяви Писториус.

"Това не е танкът на бъдещето, а бъдещето на танка", добави Лекорну.

Танковата система ще разполага с най-съвременни технологии, които могат да поставят началото на нова ера в сухопътните войни.

MGCS ще се състои не само от една бойна бронирана машина, а от система от пилотирани и безпилотни превозни средства. Тя ще включва безпилотни самолети за защита на танка, както и използването на изкуствен интелект и лазерни технологии.

Финансиран поравно от Париж и Берлин и управляван от германски мениджър, проектът първоначално се ръководеше от фирмата за отбранителна промишленост KNDS, обединение между френската Nexter и германската KMW.

Деликатният баланс обаче беше нарушен, когато през 2019 г. към проекта се присъедини германската компания Rheinmetall.

Споразумението от петък определя производителите, които ще отговарят за ключови компоненти на танковите системи, включително платформи, кули и оръдия.

Започват разговори с производителите за разработване на първоначален демонстратор, нещо като предварителен прототип.

"Целта е договорите да бъдат сключени до края на годината, което е много амбициозно", каза Писториус.

Тъй като държави като Италия желаят да се присъединят, Писториус заяви, че проектът ще бъде отворен за партньори, "но вече трябва да изготвим договори" между френски и германски производители. /БГНЕС