„Златен глобус 2023": Блясъкът се завърна

Връчването на наградите "Златен глобус" 2023 се проведе в Лос Анджелис, като церемонията се заврърна в пълния си блясък след двугодишно прекъсване и беше излъчена по телевизията. Въпреки спекулациите, че много звезди няма да присъстват на тазгодишната церемония, повечето от победителите получиха лично наградите си.

Сред първите победители на вечерта бяха Ке Хюй Куан и Анджела Басет - спечелили награди за най-добър актьор и актриса в поддържащи роли.

Куан е обявен за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си във филма "Everything Everywhere All At Once".

Звездата, която играе като дете заедно с Харисън Форд в режисирания от Стивън Спилбърг филм "Индиана Джоунс и храмът на обречените", се разчувства, докато приемаше трофея.

"Възпитан съм никога да не забравям откъде съм дошъл и винаги да помня кой ми е дал първата възможност. Толкова съм щастлив да видя Стивън Спилбърг тук тази вечер", каза той.

Басет, която спечели наградата за най-добра поддържаща актриса за изпълнението си във филма "Уаканда завинаги", използва благодарствената си реч, за да отдаде почит на покойния Чадуик Босман, който участва в първия филм за Черната пантера.

"Тръгнахме на това пътешествие заедно с любов. Всеки ден бяхме заобиколени от светлината и духа на Чадуик Босман", каза тя.

"Тази историческа поредица за Черната пантера е част от неговото наследство, към което той ни помогна да се насочим. Показахме на света как изглеждат чернокожото единство, лидерството и любовта отвъд, зад и пред камерата"

Сред победителите в телевизионните категории досега са две звезди от популярната училищна комедия "Abbott Elementary" - Тайлър Джеймс Уилямс и Кинта Брансън.

Колин Фарел спечели "Златен глобус" за най-добър актьор в музикален или комедиен филм за участието си в "The Banshees of Inisherin" - разказ за разрушено приятелство на отдалечен ирландски остров, чието действие се развива преди сто години.

Мишел Йео взе наградата за най-добра актриса в музикален или комедиен филм за "Everything Everywhere All At Once“- хитова научнофантастична лента за сюрреалистични паралелни вселени.

Остин Бътлър спечели "Златен глобус" за най-добър актьор в драма за силното си изпълнение на ролята на Елвис Пресли в биографичния филм на Баз Лурман за певеца.

Той изпревари Брендън Фрейзър -"Кит", Хю Джакман - "Синът", Бил Найги - „Living“ и Джереми Поуп - „Инспекцията“.

"Просто съм толкова благодарен, че в момента съм в тази зала, пълна с мои герои", каза Бътлър. "Дължа това на един смел, режисьор-визионер, който ми позволи опитам да поема рискове и винаги съм знаел, че ще бъда подкрепен. Баз Лурман, обичам те. И накрая, благодаря на самия Елвис Пресли. Ти беше икона и бунтар. Обичам те толкова много", добави той.

Кейт Бланшет беше обявена за най-добра драматична актриса за изпълнението си в психодрамата "Тар", но не присъства, за да получи наградата, тъй като работи по продукция във Великобритания.

Тя победи многогодишната носителка на наградата в тази категория Оливия Колман, номинирана за ролята й в "Империя на светлината", както и Виола Дейвис за "The Woman King", Ана де Армас в ролята на Мерилин Монро в "Блондинка" и Мишел Уилямс за ролята й във "Фабелманс" на Стивън Спилбърг.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал пък доминираха Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Куинта Брънсън за "Начално училище Абът". Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма станаха съответно Кевин Костнър за "Йелоустоун" и Зендая за "Еуфория". Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Еван Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Аманда Сейфрид за "Отпадане".

„Домът на дракона" е отличен за най-добър драматичен сериал. Продуцентът Мигел Сапочник благодари на HBO, че са им поверили "златната кокошка" с този наследник на "Война на тронове".

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм "Аржентина 1985".

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", докато отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR". Еди Мърфи получи наградата "Сесил Б. Демил" за цялостно творчество.

Стивън Спилбърг спечели приза за най-добър режисьор за автобиографичната си драма "The Fabelmans". "Разказвал съм тази история на части и парчета през цялата си кариера, но никога не съм имал смелостта да я разкажа наведнъж", каза режисьорът на едни от най-известните холивудски мега-продукции.

Той победи в надпреварата за отличието редица холивудски знаменитости, номинирани в същата категория: Джеймс Камерън за "Аватар: Пътят на водата", Баз Лурман за "Елвис", Мартин Макдона за комедията „The Banshees of Inisherin“, Даниел Шайнерт, Даниел Кван за “Everything Everywhere All At Once“.

Ирландската комедия "The Banshees of Inisherin" и "The Fabelmans" спечелиха най-ценните награди на церемонията "Златен глобус": за най-добър филм, съответно в категориите комедия и драма.

Те получиха и други награди на галавечерта и вече са основните, спрягани за носители на Оскарите, които ще бъдат връчени на 12 март.

Церемонията се завърна към излъчване на живо по NBC след прекъсване, причинено от скандали, свързани с етиката и разнообразието, които разтърсиха асоциацията организатор - Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA).

Спорът беше споменат от няколко победители и от водещия Джеръд Кармайкъл, чийто встъпителен монолог разгледа грубо проблемите на асоциацията. /БГНЕС, АФП, Би Би Си