Земетресението: Жертвите са близо 22 000

Четири дни след силното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха близо 22 000 души, спасителите претърсваха отломки в отчаяно търсене на оцелели, а САЩ предложиха пакет от 85 млн. долара помощ.

Първите доставки на помощ от ООН пристигнаха в зоните, контролирани от сирийските бунтовници. Шансовете за намиране на оцелели обаче намаляха след изтичането на тридневния срок, който експертите смятат за критичен за спасяването на човешки животи.

Американската агенция за международно развитие заяви, че нейният пакет от помощи ще бъде предоставен на партньорите на място, "за да доставят спешно необходимата помощ за милиони хора", включително храна, подслон и спешни здравни услуги.

Помощта ще бъде предназначена и за осигуряване на безопасна питейна вода и канализация, за да се предотврати избухването на болести, се казва в изявление на USAID.

Жестокият студ възпрепятства усилията за издирване и в двете страни, но повече от 80 часа след бедствието 16-годишната Мелда Акташ беше открита жива в южния турски град Антакия.

Нейният щастлив баща се разплака, а опечалената нация се радваше на изключително рядката добра новина.

Висши служители, отговарящи за оказването на помощ, планираха да посетят засегнатите райони, като ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус и ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифитс обявиха пътувания.

Помощта достига до бунтовническите райони

Конвой с помощи пресече турската граница в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия - първата доставка в района след земетресението, съобщи за АФП служител на пропускателния пункт Баб ал-Хава.

Този пункт е единственият начин, по който помощта на ООН може да достигне до цивилното население, без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Десетилетието на гражданска война и сирийско-руските въздушни бомбардировки са разрушили болници, сринали са икономиката и са предизвикали недостиг на електричество, гориво и вода.

"Тишината е мъчителна"

Земетресението от понеделник е най-силното в Турция от 1939 г. насам, когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души.

Длъжностни лица и медици съобщиха, че 18 342 души са загинали в Турция и 3 377 в Сирия от труса, с което общият брой на потвърдените жертви достигна 21 719.

Експертите се опасяват, че броят на жертвите ще продължи рязко да нараства.

Гневът срещу действията на правителството във връзка с бедствието се увеличава.

"Хората, които не са загинали от земетресението, бяха оставени да умрат на студа", казва Хакан Танриверди пред АФП в провинция Адияман, един от най-тежко засегнатите райони.

При посещението си в района турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна, че е имало "пропуски" в действията на правителството при справянето с бедствието.

Десетки държави са обещали да помогнат. Световната банка заяви, че ще отпусне 1,78 млрд. долара помощ на Турция за подпомагане на усилията за облекчаване на положението и възстановяване.

Незабавната помощ от 780 млн. долара ще бъде предложена от два съществуващи проекта в Турция, заяви банката, а в момента се подготвят допълнителни операции на стойност 1 млрд. долара в подкрепа на засегнатото население.

Освен зашеметяващите човешки жертви, икономическите разходи от земетресението изглежда ще надхвърлят 2 млрд. долара, а може да надхвърлят и 4 млрд. долара, заявиха от Fitch Ratings. /БГНЕС