Зеленски ще посети Вашингтон

Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира да посети Вашингтон в сряда в рамките на първото си пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в страната му през февруари, съобщават американските медии.

Зеленски планира да посети Белия дом, тъй като се очаква президентът Джо Байдън да обяви нов пакет от оръжия за Киев, включващ ракети "Пейтриът", които са от решаващо значение за защитата на Украйна от руските ракетни и безпилотни удари, се казва в съобщенията от вчера.

Зеленски може да се обърне и към Конгреса на САЩ, който е на път да приеме нов проектобюджет с 44,9 млрд. долара нова помощ за Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в писмо до членовете на Конгреса във вторник, че те трябва да присъстват физически на заседанието в сряда вечерта.

"Моля, присъствайте специално на заседанието, посветено на демокрацията в сряда вечерта", написа тя без обяснения.

Зеленски, който ръководи страната си без почивка в продължение на 10 месеца на брутална война с нахлуващите руски сили, често разговаря с лидери и поддръжници по света, но само по телефона и чрез видеоконферентна връзка.

Но преди пътуването Киев призна, че Съединените щати са най-важният поддръжник на военните усилия, като вече са предоставили около 20 млрд. долара под формата на помощ за сигурността и още толкова под формата на финансова и хуманитарна подкрепа./БГНЕС, АФП

Вашингтон / САЩ