Зеленски на необявено посещение в Литва

Украинският президент Володимир Зеленски кацна в литовската столица Вилнюс, предаде АФП.


Украинският лидер кацна на летището във Вилнюс за необявено посещение в балтийската държава, която е ключов донор за разкъсваната от война страна, тъй като други съюзници на Киев се колебаят за нова помощ.

Зеленски публикува пост в своя профил в X. В изявлението той нарича Естония, Латвия и Литва "надеждни приятели и принципни партньори" на Украйна.

Той потвърди, че по време на престоя си във Вилнюс ще проведе разговори с президента, премиера, председателя на Сеймас (парламента), както и ще се срещне с политици, медии и украинската общност в страната. По думите му в дневния ред са включени въпросите на сигурността, интеграцията в ЕС и НАТО, сътрудничеството в областта на електронната война и дроновете, както и по-нататъшната координация на европейската подкрепа.

"Естония, Латвия и Литва са наши надеждни приятели и принципни партньори. Днес пристигнах във Вилнюс, преди да отида в Талин и Рига. Ще разговарям с президента, министър-председателя, председателя на парламента. Но на първо място е нашата благодарност. За безкомпромисната подкрепа за Украйна от 2014 г. насам и особено сега, по време на пълномащабната агресия на Русия", заяви украинският президент.

Балтийският тур е първото официално пътуване на Зеленски в чужбина тази година.

През последните седмици Украйна е подложена на интензивен руски обстрел, който отвръща с удари по руския граничен град Белгород.

Зеленски призова съюзниците си да продължат да оказват военна подкрепа и миналия месец проведе лични разговори с представители на САЩ, Германия и Норвегия. /БГНЕС