Залцбург - градът на солта и на Моцарт

Отмина еуфорията по Коледа и празничните виенски базари в австрийската столица, затова БГНЕС ви предлага разходка до града, който във всеки сезон е като пощенска картичка, предаде репортер на БГНЕС.

Залцбург - алпийска приказка и дом на Волфганг Амадеус Моцарт, днес голяма част от славата му се свързва именно с името гениалния композитор. Бащиният му дом е превърнат в музей. За тези, които са имали възможността да посетят музея на легендата във Виена и Къщата на музиката в австрийската столица, където има отредена специална секция за знаковата фигура на класическата музика, то Къщата на Моцарт в Залцбург е задължителна спирка. Добрата новина е, че музеят работи дори и на празници, за разлика от всичко друго в Австрия стане ли дума за официални почивни дни.

На немски Залцбург означава замък от сол, което обяснява до голяма степен славата му, благодарение на прекосяващата го река.

През пешеходния мост над река Золцах човек влиза директно в стария град. Старият град - Altstadt, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Историческите сгради са запазени в оригинален облик, а пред величествената катедрала в центъра често има изпълнения на детски хор.

Малките калдъръмени улички се вият в “нозете” на двореца „Мирабел“ и замъка Хоензалцбург.

В празничния сезон големият коледен базар посреща местни и туристи. Пазарът датира от 15 век, което го прави един от най-старите в света.

На няколкостотин квадратни метра човек ще намери всякакви занаятчийски изделия и доста местни вкусотии като сирене, бретцели с вкусове, които трудно могат да се изброят, до канелени сладки в чудати форми.

Голяма ледена пързалка пък кани малки и големи да се попързалят под зоркия поглед на статуята на Моцарт в центъра на площада.

Неповторимите бонбони “Моцарт” - “Mozartkugeln", направени от марципан, шам фъстък и нуга, покрити с черен шоколад, се срещат на всеки ъгъл, а по време на празници са задължителният подарък от града. /БГНЕС

Тагове: