За трета поредна година ще се проведе Европейският шампионат по СуперМото в Кюстендил

За трета поредна година на писта „Пауталия“ в град Кюстендил ще бъде даден стартът на BMU SuperMoto European Championship и на Републиканския шампионат в клас Скутери, предаде репортер на БГНЕС. Това стана ясно на пресконференция в Пресклуб България, в която участие взеха кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов и някои от родните ни състезатели в различните класове.

Европейският шампионат по СуперМото ще се проведе този уикенд в град Кюстендил.

През сезон 2019, в календара на Балканския мотоциклетен съюз са предвидени общо седем старта – 2 в Кюстендил, 3 в Плевен и 2 в Гърция на новата писта в град Драма. Според метеорологичната прогноза, писта „Пауталия“ този уикенд ще предостави смесени условия, имайки предвид очакванията за дъжд в късния следобед и ранната неделна утрин. Заявки за участие в състезанието са подали 45 пилоти от България, Румъния, Турция и Гърция, като пилотите ще се съревновават в традиционните класове SM Junior (65сс и 85сс), S3 (250сс) и OPEN (450сс) и скутери, където тази година ще видим и състезатели от северната ни съседка, както и за първи път участници от Северна Македония. SM Junior (65сс/85сс) При най-малките пилоти от клас Джуниър, в последните няколко години сме свидетели на сериозно единоборство между пилотите на България, Турция и Румъния, като тази година не се очаква нещо по-различно. Интересното за Джуниърите в Кюстендил е, че пистата е изцяло асфалтова, без офроуд част и при очаквания за лек дъжд, преминаването по цялото трасе няма да се окаже сериозен проблем. Мокрият асфалт не е любим на повечето пилоти, но натрупаният опит на „мокро“ е ценен, а състезанията сами по себе си са непредвидими. Времето няма да притесни един от дебютантите в СуперМото през този сезон – Никола Досев. „Да, готов съм, въпреки че това ще ми е като цяло първата пълна година в СуперМото. Не ме притеснява времето, защото няма откъде да се появи кал. Чувствам се по-уверен в СупермМтото, отколкото в мотокроса“, заяви младият състезател.

Виктор Нейчев (л) и Майкъл Иванов (д) са готови за СуперМотото в Кюстендил.

S3/Open В групата на големите кубатури 250сс и 450сс отново ни очаква силен сезон, в който ще видим най-добрите СуперМото състезатели от България да се борят за победата със своите чуждестранни конкуренти. Янко Ташев (Ридо Самоков) и Александър Георгиев (МСК Плевен), вече ще се изправят пред един нов претендент в клас 450сс – това е Майкъл Иванов, който през изминалия сезон се състезаваше в малкия клас S3 (250сс) и вече е готов да премери сили при по-големите. „Единственото предимство на останалите е, че са по-рутинирани от мен, надявам се да победя. Всичките ми усилия е върху Европейския шампионат в клас 250сс във Франция, като се надявам да завърша в топ 10 в края на годината“, разкри целите си Иванов. Сезон 2019-та година бележи и завръщането на един от първите СуперМото състезатели в България – Андрей Асенов, който е събрал сериозна група от СуперМото пилоти под шапката на МСК БГ Пауър, един от клубовете в България, който сериозно се е фокусирал върху тази дисциплина. МСК БГ Пауър, чийто оперативен директор се явява самият Калин Керин, през сезона е привлякъл в своите редици и Красен Кънчев, който нееднократно е доказвал своите качества като пистов и мотокрос състезател. В Кюстендил ще видим и някои нови лица от СК Зедмото, които имат зад гърба си хиляди обиколки на писта „Пауталия“, представители от Велико Търново – Мото Клуб Боляри, плевенската школа в лицето на Владислав Димитров (Тийм Гис) и Павлин Първанов (МСК Плевен), който измина пътя от пистовия шампионат, през трудностите на мотокроса обратно до СуперМото асфалта. При 250сс машините, Димитър Петров (Диана Рейсинг), Алекс Димитров (Моторспорт Варна), Людмил Александров (Мездрея МХ рейсинг), Кристиян Иванов (НСА Моторспорт) и Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг) ще оформят очакваната битка в тази кубатура. Последните двама, по подобие на Досев и Иванов в другите класове, са уверени в успеха си и очакват с нетърпение старта в събота. Скутери Както винаги, Кюстендил ще даде началото и на републиканския шампионат в дисциплината скутери, където, особено на дъжд, тези на вид, крехки машини показват изключителна своенравност и изискват сериозни качества да бъдат вкарани в „правия път“. Това не е проблем за топ скутер състезателите на България, които ще имат удоволствието да се изправят срещу своите македонски и румънски колеги, които понякога успяват да вземат победата в в оспорвани 15-минутни маншове. Европейският шампионат по СуперМото и Републиканският шампионат в клас Скутери ще се проведе на 4-5 май в град Кюстендил, като стартът при Джуниърите е от 13:40 часа в събота, а последният старт от кръга е в клас S3/OPEN и започва от 13:20 часа в неделя. /БГНЕС