Олимпийският огън потегли към Марсилия на борда на легендарния кораб Белем

Олимпийският огън започна пътешествието си от Гърция към Франция на борда на легендарния френски кораб Белем. Тримачтовият барк, който е признат за исторически паметник, отплава от пристанището в Пирея и трябва да пристигне в Марсилия на 8 май.

Белем, който е построен през 1896 година, ще пътува повече от десет дни, докато достигне града, в който шест века преди Новата ера е основана гръцка колония. "Чувството е изключително. Емоцията е несравнима", възкликна Тони Естанге, ръководител на организационния комитет за Олимпийските игри.

Компания на Белем при отплаването от Пирея правеха триремата Олимпиас от гръцката флота, както и още 25 ветроходни лодки, докато десетки души се бяха събрали да наблюдават събитието на живо. "Дойдохме, за да разберат децата ни, че олимпийският идеал е роден в Гърция. Емоциите са силни", сподели Йоргос Контопулос.

89-годишната емблема на гръцката музика Нана Мускури, която има издадени над 200 албума на 12 различни езика, изпълни химните на Гърция и Франция по време на церемонията.

Олимпиадата в Париж ще се проведе в периода 26 юли - 11 август. /БГНЕС