Вучич: Радойчич ми беше близък съюзник

Не мога да екстрадирам Милан Радойчич в Прищина, защото ние не признаваме Косово, той беше мой близък съюзник, но не и приятел, каза президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за "Скай Нюз".


В коментар относно категоричната позиция на Прищина, че Сърбия е планирала събитията в село Банска на 24 септември, при което загина косовски полицай, като е въоръжила група сърби и за снимките на косовската полиция, които показват, че по-голямата част от конфискуваните оръжия са произведени в Сърбия, Вучич каза че "винаги е по-лесно да се обвинява Белград".

„Кой ще повярва, че всъщност е нещо различно, почти никой“, заяви Вучич.

Сръбският президент твърди, че членовете на косовската полиция също използват оръжия, произведени в Сърбия.

„Тези момчета, които преследваха сърбите и които са от косовската полиция, носеха АК, произведени тук в Крагуевац“, каза Вучич.

Сръбският президент е убеден, че лесно се намира оръжие и то не само на черния пазар.

„Хората винаги ще подкрепят хората, които искат да защитават, защото от наша гледна точка, от гледна точка на сърбите, това е част от Сърбия, според нашата конституция, това е друг ъгъл, който трябва да погледнете. " Ето защо казвам, че това не е нещо, което е позволено, но казвам, че не е толкова трудно“, каза Вучич.

Сръбският президент отговори утвърдително на въпроса дали Радойчич е негов близък съюзник.

„Няма съмнение, той беше вицепрезидент на Сръбската листа“, каза той.

Не може обаче да каже, че му е бил приятел.

"Той е обвинен. Това беше голямо, огромно престъпление“, подчерта Вучич.

Запитан защо не екстрадира Радойчич в Прищина, Вучич отговори с въпрос: „Шегуваш ли се с мен или какво?“

„Питам ви, защото знаете, че не можем да екстрадираме никого в Прищина, защото не признаваме Косово като държава“, добави сръбският президент. /БГНЕС