Войната утроява бюджетния дефицит на Израел

Министерството на финансите на Израел съобщи, че войната в ивицата Газа ще струва на страната допълнителни 14 млрд. долара през следващата година, което ще увеличи бюджетния дефицит почти три пъти.


Съобщението на министерството от понеделник беше представено на брифинг в Кнесета или парламента от Итай Темкин, заместник-министър на бюджета на министерството.

Допълнителните разходи за войната през следващата година ще доведат до почти трикратно увеличение на бюджетния дефицит на Израел, добави Темкин, като прогнозира, че войната ще продължи до февруари 2024 г.

Допълнителните разходи, възлизащи на 50 млрд. шекела (14 млрд. долара), се разделят на 30 млрд. шекела (8,3 млрд. долара) за сигурност и още 20 млрд. шекела (5,6 млрд. долара) за граждански и други разходи.

На 4 декември министерството преразгледа оценката си за разходите за войната в ивицата Газа до 191 млрд. шекела (51 млрд. долара) за текущата година.

Предишните оценки на министерството посочваха 163 млрд. шекела (44 млрд. долара). Тези оценки бяха предшествани от допълнителни 8 млрд. долара./БГНЕС